Български инвеститори са вложили над 110 млн. евро в Сърбия

586
Български инвеститори са вложили над 110 млн. евро в Сърбия

Български инвеститори са купили 28 фирми и досега са вложили над 110 млн. евро в Сърбия, сочат данни на Стопанската камара на Сърбия, цитирани от БТА.

От 2002 до 2004 г. български инвеститори са вложили в Сърбия около 10.1 млн. долара, а от 2005 до 2008 г. - около 98.8 млн. евро. По данни на сръбската Стопанска камара най-добрата инвестиционна година е била 2006 г., когато в Сърбия са инвестирани 62.3 млн. евро от България.

Макар че българите досега са купили общо 28 фирми в Сърбия, единствената сръбска инвестиция в България е покупката на веригата супермаркети "Пикадили" от страна на компанията "Делта".

В Сърбия работят и над 20 фирми с български и смесен капитал. Българският бизнесмен Валентин Захариев и компанията му "Интертръст" са първи по брой на купените предприятия. Голяма крачка направи "Корником", зад който стои Христо Ковачки, с купуването на мината Ковин за 16.4 млн. евро, през април миналата година.

Най-голямата българска инвестиция е закупуването на фирма "Траял" от Крушевац през 2006 г. за 12.1 млн. евро с инвестиционна програма от 25 млн. евро.

България е в списъка на 10-те най-големи външнотърговски партньори на Сърбия.

Стокообменът с България бързо се увеличава, но в ущърб на Сърбия, която осъществява постоянен дефицит.

Стокообменът между двете страни през миналата 2007 г. е възлязъл на 784 млн. долара и отбелязва увеличение с 38 на сто по отношение на същия период на предходната година, когато е осъществен стокооборот на обща стойност 580.2 млн. долара.

Българските инвеститори са сред малцината, които хвалят инвестиционния климат в Сърбия. На кръгла маса, състояла се неотдавна в България, те представиха виждането си за икономическата ситуация в Сърбия и призоваха и други инвеститори да пласират свободно средствата си на сръбския пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg