Българските ДЦК с втора рекордна доходност

844
Българските ДЦК с втора рекордна доходност

Министерството на финансите постигна среднопретеглена доходност от 3.29% на поръчките на проведения вчера, 12 септември, аукцион за продажба на 3.5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК).

Постигнатите параметри са най-добрите от пускането на емисията на първичен пазар в обращение в края на 2010 година.

Тогава (22 декември м.г.) бе постигната доходност от 3.66%. Регистрираната доходност по емисията, емитирана на вътрешния пазар и деноминирана в местна валута, е под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на редица държави от Централна и Източна Европа. За Литва доходността е 3.66%, за Турция е 3.83%, за Хърватия е 4.43%, за Унгария доходността е 4.83%, а за Румъния - 5.04%.


Заявените поръчки от първичните дилъри на ДЦК, както за своя сметка, така и за сметка на клиенти, възлизат на 110.26 млн. лева.

Постигнатият коефициент на покритие, индикатор за инвеститорския интерес, е 3.15 - най-високото ниво на коефициент на покритие, постиган на аукцион за пласмент по емисията 3.5-годишни държавни облигации.

На аукциона бе регистриран много силен интерес, както от страна на банките - първични и непървични дилъри, така и от други институционални инвеститори. В отговор на заявения голям инвеститорски интерес от пазарните участници, Министерството на финансите взе решение да одобри поръчки в размер на 51.5 млн. лв. съвкупна номинална стойност при предварително обявен обем за продажба от 35 млн. лв.

Решението на МФ кореспондира със заявеното намерение за активно и гъвкаво управление на държавния дълг и е допълнителен стимул за увеличаване ликвидността на емисията, чиито обем в обращение нараства на 260,5 млн. лева.

Това е поредният (трети) аукцион за продажба на суверенни облигации, на който се отбелязват най-ниски стойности на емисиите ДЦК със средносрочен и дългосрочен матуритет.

Резултатите от преотварянето на емисията 3.5-годишни ДЦК представляват своеобразна обективна оценка на инвестиционната общност към провежданата от правителството фискална политика, насочена към постигане на макроикономическа стабилност и устойчив икономически растеж.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg