Българските компании изпитват все по-голям недостиг на квалифицирани кадри

872
Българските компании изпитват все по-голям недостиг на квалифицирани кадри

Българските фирми изпитват недостиг на квалифицирани кадри и тази нарастваща тенденция безпокои повечето собственици и мениджъри у нас. Това стана ясно от проведената кръгла маса в София на тема "Основни проблеми, свързани с ефективното управление на човешките ресурси в българските предприятия във връзка с членството ни в ЕС". Това съобщиха организаторите - Асоциация "Българска бизнес мрежа".

Форумът е част от поредицата дискусии, които асоциацията провежда с цел обмяната на идеи и успешни практики за набиране и мотивация на квалифицирани кадри в българските компании.

В приветствието си към форума председателят на ББМ Вержиния Димитрова е подчертала, че подобни срещи са от особено значение за повишаване управленския потенциал на компаниите. Тя е посочила, че една от основните цели на Асоциация ББМ е да подпомага топ-мениджмънта на българските компании да управляват екипите си, въвеждайки успешни съвременни методики и похвати.

По време на дискусията е отбелязано, че недостигът на кадри в бизнеса е вече 17 процента. Всяко пето място във фирмите стои незаето. Мениджърите от ББМ са убедени, че в България безработица няма, напротив- налице е засилено търсене на компетентни и дисциплинирани служители във всички сфери на икономиката ни.

Миграцията към по-силни икономически райони на ЕС, застаряването на населението и отрицателният прираст също са фактори, които влияят негативно на пазара на труда. Споделено е мнението, че в бъдеще застаряването на нацията ще увеличи натоварването на фирмите и хората в активна трудова възраст с допълнителни тежести, за да може да се запази и социалният характер на обществото ни.

Според бизнеса, прекаленото намаляване нивото на безработицата у нас под 7 на сто също не е добра тенденция. Подчертано бе, че в момента например, нивото на безработицата в
София е около 2.2 на сто, което означава, че във фирмите подборът на кадри е силно занижен и компаниите са принудени да назначават неподготвени и недостатъчно квалифицирани хора.

Присъстващите собственици и мениджъри на компании са се обединили около мнението, че през последните години бизнес-климатът в България е благоприятен. Премахването на двуполюсния политически модел е допринесъл за стабилност и сигурност в икономиката, както и за създаване на добри условия за увеличаване на инвестициите.

Мениджърите са обсъдили също и възможностите за повишаване производителността на труда, както и различните форми на стимулиране и мотивация на служителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

оа
# 0
16:02 | 28 February 2012
къде са тия български компании, като тука нищо не се работи?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg