Българските оранжерийни зеленчуци по-скъпи от вносните

1513
Българските оранжерийни зеленчуци по-скъпи от вносните

В резултат на стабилизирането на цените на повечето основни хранителни стоки и отчетното през седмица поевтиняване на голяма част от зеленчуците, кривата на индекса на тържищните цени леко тръгна надолу, стойностите му стабилизираха на малко по-ниско ниво спрямо предходната седмица и в края на седмицата индексът стъпи на ниво от 2.009 пункта, се казва седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците през седмицата са разнопосочни. По-чувствително поскъпване на седмична база е регистрирано при ябълките и картофите - около 2.5%.

Цената на българските оранжерийни домати е с около 5.5% по-ниска, а на доматите от внос съответно с около 3.5%.

При българските оранжерийни краставици е отчетено поевтиняване с 3%, а при краставиците от внос се наблюдава леко поскъпване.

През периода цените на българските оранжерийни зеленчуци остават на по-високо ниво в сравнение с цените на зеленчуците от внос.

Спад на цените на седмична база е регистриран при салатите (15%), репите (8%) и зелето (5%);

Цените на останалите плодове и зеленчуци се движат около нивото от предходната седмица с отклонения в двете посоки ±01%.

През изтеклата седмица цената на захарта продължава плавно да се покачва, като спрямо предходната седмица е регистриран слаб ръст от около 0.5%.

В същото време се запазва тенденцията на намаляване на цената на едро на слънчогледовото олио, като отчетения спад на седмична база е около 0.7%. Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходната седмица.

Цените на млечните произведения остават стабилни, а при цената на кравето масло е отчетен лек спад средно с около 2%.

Седмичните колебания при цените на месото, месните произведения и рибата са незначителни в диапазона ±0.5%.

Цените на едро на варивата остават стабилни, а при ориза се наблюдава леко поскъпване средно с около 2%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg