Българските строители нямат интерес към олимпиадата в Сочи

816

България и Русия заедно с още няколко черноморски държави решиха да възобновят корабните пътешествия из Черно море. Това бе записано в заключителния документ на Третата международна конференция на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, съобщи Леонид Шопов, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към българското посолство в Русия, който участвалият в конференцията. Водени са и разговори за пряка туристическа линия България-Сочи под мотото "Един отдих - две страни".

Конференцията се състоя в град Геленджик на руското черноморско крайбрежие. Главната обсъждана тема бе "Развитие на курортите и туристическите инфраструктури в района на Черно море и на инвестиционния потенциал". По покана на съветника на транспортния министър Павел Маринков делегация от Сочи ще води в Бургас през октомври разговори за разширяване на използваната пристанищна акватория.

Руската страна представи на конференцията проектите си за селища за отдих - изграждане на нови курортни градове с цялостна инфраструктура на незастроена територия. Особен интерес предизвикаха проектите за изграждане на олимпийско Сочи, за което инвестициите ще надхвърлят 30 милиарда долара.

Ръководителят на Федералната агенция по туризъм Владимир Стржалковский специално подчерта колко важен за Русия би бил опитът на България в изграждането на туристически комплекси като Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена. За съжаление нито една от поканените български строителни фирми и организации не пристигна за участие във форума и установяване на преки контакти.

Според Леонид Шопов българските строители могат да се включат като подизпълнители в редица проекти и ги призовава да бъдат активни. "Австрия лобира енергично в района на Сочи, Китай извършва огромна работа за изграждане на спортни съоръжения, руският капитал също се активизира, арабски инвестиционни компании се насочват към изграждане на хотели и инфраструктурата на Сочи. Българските компании трябва да проявят смелост и да представят своите възможности и опит при изграждане на големи курортни обекти", добави Шопов.

България представи инвестиционната привлекателност на страната и инвестиционния потенциал в туризма. Договорено е да се възстановят контактите между побратимените градове Варна-Новоросийск и Бургас-Краснодар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg