Българският износ за Китай отбелязва ръст от близо 39%

981
Българският износ за Китай отбелязва ръст от близо 39%

© МИ

Усилията ни са насочени към интензифициране на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред участниците в Представянето на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай.

Събитието беше организирано от Н.П. г-н Джан Хайджоу, посланик на Китай в България и се проведе в новата сграда на Китайското посолство, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Заместник-министър Борисов, заяви, че е налице голям потенциал, за което свидетелстват и данните за двустранната търговия. „През 2017 г. българският износ за Китай достига 715 щ.д., като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база. Вносът от Китай в България се равнява на 1 милиард и 242 милиона щатски долара, като нараства с близо 8%“, изтъкна зам.-министър Борисов.

По думите му друго убедително доказателство за потенциала на сътрудничество между двете страни е големият брой български фирми, които участват в днешното събитие.

„В глобален аспект предстой развитието на някой тенденции като дигитализацията на икономиката и индустриалната революция. Тези тенденции ни поставят в една среда, в която разстоянието между държавите не е от значение, а ние можем да търсим синергия и сътрудничество въпреки това разтояние“ заяви зам.-министър Борисов.

В последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай се увеличава с огромни темпове. Тенденцията в следващите години показва, че Китай ще се оформи като най-големият пазар на хранителни продукти в световен мащаб. България има необходимият потенциал да изнася качествени храни и селскостопански продукти за Китай, минерална вода и напитки.

„За нас е много важно процедурите за внос в Китай на селскостопански и хранителни продукти да бъдат улеснени“, изтъкна зам.-министър Борисов.

Празнуваме Коледа made in ChinaБългаринът празнува китайска Коледа

„Един от най-добрите начини китайският бизнес да бъде информиран за потенциала и възможностите на българските износители е редовното участие в специализираните търговски панаири и изложби“, подчерта икономическият зам.-министър.

Той допълни, че  предстоящият през ноември тази година в Шанхай Панаир за вносни стоки предоставя изключително добра възможност за българските износители.

Събитието ще бъде изцяло ориентирано към вносители от цял свят, а министерството на икономиката е възложило на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия да организира българско национално участие в панаира.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас