Българският лев ще може да поскъпне и поевтинее с до 15%

2574
Българският лев ще може да поскъпне и поевтинее с до 15%

© БНБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) определи задължителните интервенционни курсове за българския лев и хърватската куна, след като в края на миналата седмица България и Хърватия бяха допуснати до валутния механизъм ERM II, известен като „чакалнята“ за еврозоната, съобщават от ЕЦБ.

Централният курс на лева спрямо еврото е 1.95583, като около този курс ще бъде поддържан стандартният диапазон от плюс или минус 15 процента.

С други думи – българският лев ще може да поскъпне или поевтинее с максималните 15%.

Максимално той може да достигне 2.2492 лева за 1 евро, а минимално – 1.66246 лв. за евро.


Интервенционните курсове бяха договорени от Българска народна банка и Европейската централна банка още през 2006 г.

Те обаче са само рамката, до която курсът ни може да достигне в рамките на 1 година, но изказванията на депутати и министри сочат, че това едва ли ще се случи.

Курсът на лева към еврото не беше фиксиран във Валутния закон и ще подлежи на преговори с другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка, след като нашата страна влезе в т. нар. "чакалня на еврозоната".

Какво ни чака в чакалнята на еврозоната? Най-краткият период за въпросната адаптация, или престоя в ERM II, е две години, някои страни обаче са били в чакалнята в продължение на седем или осем години

Това приеха окончателно депутатите с промените във Валутния закон през февруари, с който беше изменен Законът за Българската народна банка.

Именно в началото на 2020 г. парламентът прие решение, с което даде мандат за влизане в еврозоната само при курс на българския лев към еврото в размер на 1.95583 лв.

"Няма абсолютно никаква причина, освен ако не им се налага да пътуват в Европа, да разменят левове срещу евро. Българският лев е обвързан с твърд курс – 1.95583 с еврото, и той ще остане обвързан с този курс до замяната на лев с евро.

И няма да има и хилядна от стотинката отклонение в тази посока", посочи тогава финансовият министър Владислав Горанов пред БНР.

Какви са средните лихви по ипотечните кредити в еврозоната?Ще поевтинеят ли заемите в България след присъединяването към еврозоната?

Страните-членки могат да договорят и по-малък от 15% интервенционен курс, а самите интервенции се координират от ЕЦБ и централната банка на страната-членка. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg