Българското председателство на Съвета на ЕС в цифри и факти

1627
Българското председателство на Съвета на ЕС в цифри и факти

Официалното откриване на Българското председателство е на 11 януари 2018 г. в Народния театър „Иван Вазов“. За събитието в София пристига цялото ръководство на Съюза, т.нар. „колеж на комисарите“, и близо 60 журналисти от водещи европейски медии.

Българското председателство е в трио с Естония (която председателстваше Съвета на ЕС от 1 юли до 31 декември 2017 г.) и Австрия (1 юли – 31 декември 2018 г.). Програмата с приоритетите на тройката беше подписана от премиерите на трите страни в Брюксел на 23 юни т.г.

Приоритетите на Българското председателство бяха подложени на широко обществено обсъждане на всички нива в продължение на близо 6 месеца. На територията на цялата страна се проведоха над 200 обществени обсъждания.

През декември бяха одобрени от Министерския съвет окончателните варианти на програмата на Българското председателство и на календар на събитията, които ще се проведат през първите шест месеца на следващата година. Според календара, 300 политически и експертни събития ще бъдат проведени в България по време на председателството. 32 са планираните срещи на високо равнище у нас, сред които 12 неформални съвета, 6 са събитията от т. нар. „парламентарно измерение“. Очаква се над 22 000 делегати и журналисти да посетят страната ни по време на председателството.

1500 са заседанията, планирани да се проведат в Брюксел и Страсбург. Екипът на председателството се състои от 1500 отлично подготвени експерти и дипломати, които планират, организират и ръководят събитията в чужбина.

Четири са водещите европейски приоритети, по които страната ни ще работи през първите шест месеца на 2018: бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифрова икономика и умения на бъдещето. Стремежът на първото Българско ротационно председателство е утвърждаването на силна, цифрова и единна Европа.

Специфичният приоритет на България – Западните Балкани – предвижда създаването на европейска перспектива и свързаност между шестте държави в региона – пътна, въздушна, жп, енергийна, дигитална и образователна. Българското председателство ще работи за мир, сигурност и стабилност в региона. София ще е домакин на срещата на върха между лидерите на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани на 17 май 2018 г.

Трите основни послания на България са за: консенсус, конкурентоспособност и кохезия, необходими по чувствителни теми като сигурност, миграция, ефективното правосъдие, бъдеще на младите хора и европейската перспектива за гражданите от Балканите, за растеж на икономиките и иновативното развитие, за икономическо, социално, културно и териториално сближаване, преодоляващо дисбалансите в ЕС.

Символите на Българското председателство са шевицата и кирилицата. Те са вплетени и в логото чрез цветовете на трибагреника: бяло, зелено и червено.

„Съединението прави силата“ – националният ни девиз, стана и мотото на Българското председателство, след като получи най-голяма подкрепа от сънародниците ни в поредица от проучвания и фокус-групи. На английски слоганът се превежда: „United We Stand Strong“.

Сградите, в които ще бъдат провеждани събитията на председателството, и основните софийски булеварди ще останат брандирани в цветовете на ЕС шест месеца. 2018 е и годината на Европейското културното наследство, която ще бъде открита в София заедно с ротационното председателство на България, а София официално поема ролята си на Европейска столица на спорта.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg