БАМ: Водният сектор да стане приоритет на държавата

915

Българската асоциация по мелиорации (БАМ) настоява водният сектор да стане приоритет на държавата, обяви на брифинг в Монтана председателят на асоциацията Руслан Кенаров.

Според браншовата организация е нужно да се инвестира в поддръжката на язовирни стени, в изграждане на резервна канализация за отвеждане на дъждовни води, в разширения на съществуващите сега канализации.

Градоустройствените планове на повечето български селища в момента са слаби по отношение отвеждането на дъждовни води, обясни проф. Вангел Василев от Института по хидрология към БАН.

Поради това е необходимо изграждане на резервна канализация за отвеждането им. Професорът коментира, че глобалното затопляне в бъдеще ще води до все по-чести периоди на продължителни засушавания, които ще се редуват с "щурмови валежи".

Доц. Стефан Модев от Университета по архитектура, строителство и геодезия каза, че в момента хиляди язовири са отдадени на концесия или продадени на частни лица, които ги използват за развъдник на риба. За да има повече риба, концесионерите умишлено държат язовирите завирени до ръба, което създава опасност от наводнение при всеки пороен дъжд. Новите стопани на язовирите нямат знания, опит и желание да поддържат язовирните стени в изправност.

Необходимо е държавата да се намеси и да задължи със закон концесионерите да правят периодични обследвания на язовирните стени и да осигурят средства за тяхната поддръжка, коментира доц. Модев. Той съобщи, че в САЩ, Русия и други страни има такива закони и подобни инциденти са останали в миналото.

Българската асоциация по мелиорации предлага изработване на дългосрочна стратегия за управление на водния сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg