БАН иска още 20 млн. лева

848
БАН иска още 20 млн. лева

Близо 21 млн. лв. са необходими на БАН над утвърдената бюджетна субсидия от 59 млн. лв., за да продължи дейността си. Това заяви главният научен секретар на академията проф. Владимир Димитров. Той представи по пера необходимите средства за различните дейности. Общата сума е 11 100 000 лв. Като се прибавят недостигащите средства за работни заплати и осигурителни вноски за второто полугодие се получава 20 милиона и 900 хил. лв., обобщи проф. Димитров.

Има опасност от влошаване на качеството на хидрологичния, сеизмологичния, екологичния и радиологичния мониторинг, обясниха ръководителите на институтите по геофизика, метеорология и хидрология и по ядрени изследвания. Те се опасяват също за материалната база, необходима за техните изследвания. Тревожи ги и липсата на стимул за младите учени да работят в институтите.

Наполовина се намалява и средната работна заплата - от 628 лв. сега става 310 лв., ако остане същият личен състав. Взимат се и по няколко дни неплатен отпуск всеки месец, казаха учените.

Те обясниха, че правят пресконференция, защото няма отговор на многобройните им опити да влязат в контакт с правителството, за да обсъдят проблемите, които трябва спешно да се решат. По думите им не са изпълнени и обещанията, които премиерът Бойко Борисов е дал при протеста на БАН на 19 май - академията да стане първостепенен разпоредител на бюджета, тоест да управлява средствата си, и да се назначи финансов мениджър, който да

контролира управлението на средствата и на имотите на БАН.

Между очакваните негативни последици в работата на Националния институт по метеорология и хидрология според доц. Георги Корчев, и.д. директор на института, са влошаване на качеството на хидрометеорологичните прогнози, спиране на системите за ранно предупреждение за опасни явления от хидрометеорологичен произход.

По думите му поради недостига на средства за заплати се преминава на 6-часов режим на работа в оперативните звена, 5-дневен неплатен отпуск до края на годината в останалите звена, а през декември служителите ще останат без заплати.

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН няма да е в състояние да изпълнява качествено националните си приоритети - научно осигуряване на ядрената енергетика, експертизи за ядрена безопасност на АЕЦ, анализи на радиоактивни материали от нелегален произход, заяви заместник-директорът на института д-р Митко Гайдаров.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg