БАН: Очакват ни нови санкции от ЕК

546
БАН: Очакват ни нови санкции от ЕК

Санкции очакват страната ни от догодина заради неизпълнение на европейската директива за отпадъчните води. Изискването на ЕС е до края на 2010 г. всички градове у нас с над 10 000 жители да са изградили свои пречиствателни станции, информират от БАН.

До момента около 50 агломерации са изпълнили заложената цел. Това каза по време на дискусионен семинар на тема „Пречистване на води: инвестиции и ефективност" ст. н. с. д-р Галя Бърдарска от Икономическия институт на БАН. В оставащите месеци много трудно бихме се справили с построяването на останалите 70 системи за пречистване, посочи тя.

Най-наложителната мярка при кратките срокове, според експерта, е изготвянето на тръжна документация с коректни оразмерителни параметри. На нейна основа трябва да се проведат спешно конкурси за представяне на технологична концепция и строителство „до ключ" за съответната агломерация.

По този начин ще се даде възможност за прилагане на съвременни решения и използването на нови строителни материали, обясни Бърдарска. Те пък ще съкратят пусковия срок до 8 месеца от датата на подписване на договора, добави изследователят от Икономическия институт.

Етапите сега на прединвестиционни проучвания, идеен, работен проект и строителство създават предпоставки за размиване на отговорностите между институции, организации и фирми. Изпълнителят се оправдава с некоректно подадени оразмерителни параметри от предишните етапи на проектиране.

Проектантът пък обвинява изпълнителя за недобре свършена работа или експлоататора в невъзможност да поддържа съоръженията. Накрая, никой не е виновен, че не се спазват стандартите за пречистване на битови отпадъчни води, смята Бърдарска. Според нея, за да се поемат ясни отговорности, е необходимо проектирането по определена технология и строителството да се възлага на един изпълнител.

Друг недостатък на построените по традиционните технологии пречиствателни станции у нас е, че са близо два пъти по-скъпи от съвременните, изтъкна изследователят от БАН.

Д-р Бърдарска е на мнение, че правителството показва воля за промени, които да отложат санкциите във водния сектор, заради неизпълнени ангажименти. Да се направи коректен преглед на новите станции за отпадъчни води и идейните проекти, за да се изяснят пречките пред изграждането на икономически и енергийно ефективни пречиствателни системи в кратки срокове, предлага тя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg