Банка отпуска ипотечни кредити със срок на погасяване 35 години

593
МКБ Юнионбанк вече отпуска заеми със срок на погасяване 35 години, който е най-дългият предлаган в момента на пазара, съобщават от банката. Кредитите се отпускат в лева или в евро при лихви от 6.45 на сто.

Годишният процент на разходите е от 6.79 на сто и 12 месеца гратисен период. Възрастта им към края на срока на издължаване на кредита може да е 70 години, пише в съобщението.

При ипотечен заем от 50 хиляди лева, месечната вноска при срок на погасяване от 35 години е 300 лева. Банката предлага и безплатни застраховки "Живот" и "Имот" за целия срок на заема, уточнява в съобщението Мария Илиева, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк, цитирана от БТА.

Финансовата институция отпуска ипотечни кредити за покупка на недвижим имот, строителство, както и за покупка "на зелено". Банката предлага схема, при която финансирането може да достигне до 100 процента от цената на закупуваната недвижимост.

Ипотечните кредити в България вече са близо 99 хиляди на обща стойност от близо 4.5 млрд. лв., като данните към края на юни 2007 г., пише в съобщението. Средната сума на един ипотечен кредит достига 45 хиляди лева, отпуснат при ефективен годишен процент от 8.4 на сто. В рамките на изминалите дванадесет месеца са разрешени ипотечни заеми в размер на близо 2 млрд. лв., се посочва в анализа.

Най-много заеми банките са отпуснали в лева - около 75 процента от всички ипотечни кредити у нас. Средната сума при тях обаче е по-ниска от средната и възлиза на 37 хиляди лева.

В последно време се предпочитат от клиентите най-вече заемите в евро, като техният дял в портфейлите на банките непрекъснато расте и към края на юни достига близо 36 на сто.

Причина за това е както очакваното приемане на еврото за законно платежно средство в България, така и фактът, че офертите се обявяват именно в единната валутна единица, коментира Мария Илиева.

Ипотечните заеми в евро в същото време наброяват 24 хиляди. Средната сума по тях обаче е много по-висока и достига 68 888 лева. През последните дванадесет месеца общият им обем се е удвоил и от 812 млн. лв. през юни 2006 г. вече е 1.6 млрд.лв.

Ипотечните заеми си остават най-динамичният банков продукт с годишен ръст от 74.6 процента. Очакванията ни са този ръст да се запази устойчиво над 60 процента и до края на годината, допълва Мария Илиева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg