Банките се конкурират за отпускането на кредити, основно чрез облекчаване на таксите си

512
Банките се конкурират за отпускането на кредити, основно чрез облекчаване на таксите си

Активността на кредитоискателите в началото на месеца е по-слаба спрямо тази в същия период на предходни години, сочи анализ на КредитЦентър за октомври 2007 г.

Въпреки това обаче се наблюдава увеличаване на средния размер на отпуснатите кредити с около 5%, което се дължи и на ръста при цените на жилищата.

За разлика от по-спокойния старт, в края на месеца се наблюдава покачване на търсенето, главно поради излизането на коледните промоции на банките и появата на нови продукти.

В рамките на промоциите лихвеният процент намалява с между 0.05 и 0.15 процентни пункта, сочи още направеното проучване.

Този сезон обаче, банките акцентират не толкова на облекчени лихвени условия, колкото на намаление или дори освобождаване от такси. Може да се обобщи, че таксите се явяват в основата на тазгодишната междубанкова борба за привличане на клиенти.

Друга тенденция, важна за периода, е успокояването и възстановяването на баланса на теглени кредити в лева и евро.

За разлика от месец септември, когато голям процент заемополучатели предпочитаха отпускане на кредити в лева – 46%, то в този кредитирането в националната валута отчете спад до 41% и връщане към нормални рамки, особено в средните по големина градове.

Октомври 2007 г. показа и по-висока активност в по-малките окръжни градове с население под 30 000 души. В тези райони нараства интересът към кредитирането като цяло. До скоро тези клиенти купуваха имоти с пари назаем или с лични спестявания, но през последните месеци започват да търсят банков капитал.

Размерът на предоставените в тези населени места кредити е между 14 000 и 40 000 лева, като над 90% от сделките са в лева. Покачването на търсене на кредитни продукти в края на месеца показва активизиране на пазара.

Очакванията на КредитЦентър са през ноември и декември да бъдат достигнати високите обеми от юли и август. Прогнозите са за ръст на кредитите от 50% спрямо миналата година и около 75% за ипотечните кредити.

Една от причините за това е и нарастването на търсенето на нецелеви ипотечни кредити, като по-голямата част от тях се теглят за консолидиране на стари вземания.

Най-много кредити изненадващо са били отпуснати не в София, а във Варна, където размерът им е възлязъл на 47.4 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg