Банов: От днес отварят музеи, галерии и библиотеки

277
Банов: От днес отварят музеи, галерии и библиотеки

© Pixabay

От днес (11 май) се възстановява работата на галерии, музеи и библиотеки в страната. Концерти, театри и киносалони на открито също ще могат да работят при максимално допустимо запълване на 30% от общия капацитет за зрители. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет днес министърът на културата Боил Банов. 

"Това е добър знак, че животът се завръща към нормалния си ритъм. А също и добър знак към хората, обичащи културата и изкуството", заяви министърът.

Той обяви и новите финансови мерки в подкрепа на културните дейци, предприети от правителството. Банов припомни, че до този момент държавата е поела пълна гаранция върху средствата на всички държавни и регионални културни институти  - театри, опери, филхармонии, читалища и др., като по този начин се гарантира заплащането на служителите до 6 месеца след изтичането на срока на извънредното положение.


По думите на Боил Банов няма нито един ощетен от културния сектор.

"Допълнително разписахме и мярка с подкрепата на премиера, с която в Национален фонд Кулутра се заделят 2.5 милиона лева за най-засегнатите творци на свободна практика. Те ще получат безвъзмездно по три минимални работни заплати с осигуровките към тях. Над 1000 са заявките по тази програма. Утре ще бъдат финализирани одобрените лица и ще се премине към подписване на догорвори и изплащане на сумите", уточни още Банов.

Той допълне, че това са били първите мерки, с оглед съхраняване на културния сектор.

"Сега вече преминаваме към мерки за укрепване на дейността на свободните творци и артисти, неправителствените организации и на целия културен сектор. След днешните разговори с правителството и премиера се взе решение за подкрепа на Министерството на културата с още 5 милиона лева, които ще се отпуснат допълнително към настоящите 2.5 милиона лева", заяви министърът. 

Предвидени са програми за създаване на нови театрални постановки на стойност 500 хиляди лева, за създаване на музикални произведения (500 000 лева), танцови спектакли (500 000 лева), както и  програма за проекти в областта на визуалните изкуства, също в размер на 500 000 лева

Ще бъде отворена и мярка на стойност 800 000 лева за разпространение на театрални, музикални и танцови изкуства. С нея ще се подпомогнат готовите продукти, обясни Боил Банов.

"Освен това отново ще има захранване на Национален фонд Култура в рамките на структурна подкрепа за свободни творци и неправителствени организации. Става въпрос за малки авторски кина, цирковете, както и всички структури, развиващи творческа дейност", заяни министърът на културата.

По думите му правителството и фонд Култура ще осигурят общо 2.2 милона лева за малки грантове, свързани с единични артисти. Целта е да се провокират изявите на културни продукти чрез интернет.

Боил Банов обяви, че тази година ще стартира и норвежка програма за подкрепа на свободни артисти и неправителствени организации в сферата на свободните изкуства. Тя ще е на стойност 7 милиона лева и ще се проведе на два етапа.

"Единият вече събра документи и се оценява, а другият ще е през септември и октомври", заяви министърът.

Той обобщи, че това не е финалът на мерките. Работи се и по други механизми аз подкрепа, но всичко зависи от динамиката на ситуацията и възможностите за работа на организациите в сферата на кулутрата и изкуствата. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg