ББР ще инвестира 15% от портфейла си в "зелени" проекти

2692
ББР ще инвестира 15% от портфейла си в

Българската банка за развитие планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и иновации, свързани с околната среда.

Това обяви главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев по време на участието си в Годишния икономически форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, който се проведе във Виена.

Според Мавродиев един от безспорните успехи е пилотната Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Благодарение на програмата бяха реновирани над 2 000 сгради в страната, което ще допринесе за значително намаляване на въглеродните емисии – с близо 309 000 тона годишно.

През следващите три години банката ще постави фокус върху „зелените“ инвестиции, като ще подкрепя проекти за производството на чиста енергия от възобновяеми източници, декарбонизация, екологични иновации, зелена общинска инфраструктура и устойчиво земеделие, каза още директорът на институцията. 

"Възобновяемите енергийни източници, зелената икономика и устойчивото развитие заемат все по-централно място в дебата за глобалното бъдеще на бизнеса. Това са области, в които България се развива и е важно да продължи тази тенденция", заяви финансистът Кирил Сакскобургготски, който също взе участие във форума.


"Аз вярвам, че технологиите и интернет са ключови фактори и че компаниите, като Airbnb и Uber, се възползват от това. Разбира се, всяка страна е различна, в България факторите не са такива, както навсякъде другаде, но все пак живеем в период на развитие и растеж", каза още Сакскобургготски.

Според него чуждестранните инвеститори биха могли да използват България като "трамплин" за целия Балкански регион.

"България има международна репутация, качествени специалисти и добри възможности за конкуреция в сферата на финансовите тенологии. Европа се мести на изток, следващата важна крачка е към Израел, затова смятам, че България има възможността да се превърне в истински fintech хъб.

Надявам се, че инвеститорите ще забележат това и правителството ще подкрепи сектора, за да има увеличение на капиталовложенията в тази област", заяви финансистът. 

В годишния форум на Euromoney Българската банка за развитие участва и с уъркшоп, посветен на инвестициите в България „Invest in Bulgaria – expand in Europe“.

Според изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев България има немалко силни страни - стабилен икономически растеж, макро показатели, които вече традиционно са силни всяка година, а освен това сме и сред държавите с едно от най-ниските съотношения на дълга спрямо брутния вътрешен продукт.

Ниските данъци и добрата среда за правене на бизнес също са голям плюс за инвеститорите. По думите му шансът за привличане нови чуждестранни инвестиции у нас е голям.

"Стабилността на банковия сектор също не бива да се подценява. На последните стрес тестове се видя, че България стои много добре. Отговаряме на почти всички критерии за влизане в ERM II и в Европейския банков съюз. Това са неща, с които можем да се гордеем и да изтъкнем пред чуждите инвеститори, които проявяват интерес към страната ни", смята още Мавродиев.

Той изрази мнение, че банките за развитие в Европа ще имат ключова роля в зелената инвестиционна програма на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и националните правителства. За стимулиране на екологичното развитие на икономиката и енергетиката се очаква да бъдат направени и промени в националните законодателства.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg