БДЖ завърша 2007 г. с печалба между 5 и 10 млн. лв.

946
БДЖ завърша 2007 г. с печалба между 5 и 10 млн. лв.

Изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков каза пред журналисти, че очаква железниците да завършат с печалба между 5 и 10 милиона лева 2007 година. Петков посочи успешните сделки с имоти на компанията но добави, че печалбата е донякъде конюнктурна, съобщи БТА.

Според Олег Петков 2007 г. е година на стабилност за БДЖ. Очаква се общо през тази година да бъдат превозени 34 милиона пътници и 20 милиона тона товари.

Железниците нямат задължения към НЕК, Национална компания "Железопътна инфраструктура", към държавата и персонала си. БДЖ е увеличила приходите си с 40 милиона през 2007 г., а разходите - само с 9 милиона. Краткосрочните задължения са били
намалени със 150 милиона лева, в сравнение с началото на годината.

Очаква се увеличение на товарните превози с около 1 процент и с около 2-3 процента на пътникопотока. Голям проблем има със спалните места и вагони, затова се предвижда обществена поръчка за минимум 30 спални вагона.

Олег Петков изтъкна успешната реализация на облигационния заем от 120 млн. евро, с който ще бъдат ремонтирани 1200 вагона, за което вече са сключени 6 договора и първите 250 товарни вагона са изпратени в заводите.

Заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев награди Ивелин Христов от с.Езерово, Варненска област, с карта за безплатно пътуване през 2008 г. в първа класа на всички влакове в страната.

Христов е "почетен клиент" на БДЖ за 2007 г., защото е събрал най-много бонусни точки - 24, от купени три тримесечни абонаментни карти по редовна тарифа за пътуване по маршрут Варна - Белослав (дължина 19 км). На второ място е Мария Стоянова от Стара Загора. Общо 13 клиенти на БДЖ ЕАД, натрупали минимум 15 бонусни точки, ще бъдат наградени с един билет за безплатно пътуване в страната по избран от тях маршрут.

Новата кампания по номиниране на "Почетен клиент на БДЖ" за 2008 г. започва от 7 януари идната година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg