Бедността в България има женско лице

1064
Бедността в България има женско лице

Средно жената в България работи осем часа повече от мъжете

Средно жената в България работи осем часа повече от мъжете. Това каза Янка Такева - председател на Комитета на жените към Паневропейския регионален съвет и председател на Синдиката на българските учители по време на конференцията „Жените в условията на криза". Такева обясни, че това се дължи на неотчитането на извършваната от жената домакинска работа.

„Жените отделят за домакинска работа седмично над осем часа повече от мъжете и имат още един пълен работен ден. Българската жена много по-трудно от европейската съчетава професионалния с частния и семейния живот", се казва в цитираното социологическо изследване. Като резултат все по-трудно постижим става балансът между труда и семейството.


Янка Такева каза още, че по данни от проведено социологическо изследване 54.9% от времето на българката е заето с пазаруване, 79.1% от времето й отнема прането, а 80.3% - от времето - в готвене. Реалният финансов принос на българката е 8 % по-нисък от този на мъжа в семейството, защото доходите й са с 74% от доходите на мъжете, а заплатата на жените е 87% от възнаграждението на силния пол.

Мъжете печелят повече, дори в традиционно феминизираните сектори като образование, здравеопазване, социални дейности. В сектор образование жените получават 85% от средните работни заплати на мъжете в този сектор, а в здравеопазването 73%, което по думите на Такева показва ясно изразени дискриминационни прояви.

Безработните жени в края на март представляват около 60% от регистрираните

Забелязва се феминизация на бедността в България, вследствие на ефектите от икономическата криза. Това каза Пламен Димитров - вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/.

Безработните жени в края на март представляват около 60% от регистрираните в Бюрата по труда. Това доказва неравнопоставеността на жените в преходите на пазара на труда. „Работодателите предпочитат да наемат мъже. Така жените са готови да започнат работа при всякакви условия, и се превръщат в депо, захранващо икономиката в сянка.

Ефектите от кризата ще бъдат усетени в по-голяма степен от жените, защото те са заети в отрасли, които са най-силно засегнати от кризата. 64.8% от всички заети в областта на хотелите и ресторантите са жени.85.3 % от всички заети в областта на производството на текстил и облекло са жени и те са намалели с 15 хиляди.

„В България жените са с по-високо образование, но шансовете им да си намерят работа по специалността са по-малки. За изминалата година с 16.2 % по-ниско е средното заплащане на жените от тази на мъжете", посочи Димитров. Според прогнозите на Института за социални и синдикални изследвания - една трета от семействата живеят под прага на бедността. Очакванията на КНСБ са, че в следващите месеци българската икономика ще бъде изправена пред рязък спад и страната ни ще има бюджетен дефицит. Прогнозите на КНСБ са свързани с трайно нарастване на безработицата в размер на 10%, още тази година.

Жените получават средно с 15 % по-малко от мъжете за една и съща длъжност

Броят на безработните жени в света е 22 млн. В последната година се забелязва увеличение от 1.5% на безработните жени, което е твърде високо. Това каза Верена Шмид от Международната организация по труда (МОТ).

Има сериозни различия в заплащането между половете. 52.7 % от хората без трудов договор са жени. Жените винаги получават по-малко, средно около 15% по-малко от мъжете за една и съща длъжност, като в Украйна този процент достига 27 на сто.

„Жените се явяват като буфер в работната сила и изживяват негативни ефекти от кризата много по-силно, докато мъжете могат много често да се радват на позитивни ефекти", посочи Шмид.

Шмид посочи, че все още съществуват стереотипи при наемането на работа и се счита, че не винаги жените са подходящи за определени дейности. „Жените много често заместват мъжете в една редовна длъжност, но това не променя стереотипа към жените", каза още Шмид.

По думите й - жените би трябвало да изоставят домашната работа, а мъжете да се включат в нея по-активно, за да има баланс. По думите й навсякъде по света домакинската работа се подценява и е изцяло отдадена на жената. По време на Международната конференция на МОТ един от изводите, които се очаква да бъдат направени е, че кризата е достигнала своето дъно и влиянието й върху работните места ще се чувства в близките пет-шест години. Освен финансова, тази криза е преди всичко социална.

Източник: БНР

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg