Бедствено положение в София след обилните дъждове

662
Бедствено положение в София след обилните дъждове

През последните денонощия над страната се изсипаха проливни дъждове, които засегнаха най-силно областите София, Пловдив, Кърджали и Смолян.
Нанесени са тежки материални загуби, съобщават от Министерството по бедствията и авариите.

Министър Джевдет Чакъров разпореди днес спешно да се отпуснат пари от ПУДООС за почистване на коритото на река Владайска в столичния квартал „Овча купел".
Само в столицата на аварийните телефони на Гражданска защита са постъпили над 500 сигнала. В най-засегнатите райони на столицата работят съвместно екипи на МДПБА, Пожарната и ВиК.

Отводняват се къщи, прочистват се заприщени бентове и дерета.
Продължава денонощното наблюдение на поречието на р. Искър заради повишеното ниво на язовир „Панчарево".

По заповед на главния директор на Национална служба „Гражданска защита" Андрей Иванов столичните спасители са подсилени с групи от отрядите в останалата част на страната.

Излязоха от коритата си реките Боянска и Владайска, поради продължаващото стичане на поройни води от Витоша.
Всички мостове на река Владайска са заприщени от бетонови отпадъци и изкоренени дървета.

Паднали валежи
София - 95 л/кв
Пловдив - 51
В.Търново - 41
Видин - 40

Още вчера канал на река Боянска преля в подлеза на ул. „Суворов", вследствие задръстен с дървета и отпадъци мост.
Водата потича по двете локални платна и пълни двора на 2-ро СОУ. Мостът е разчистен.

Наводнени са дворове и къщи в столичните квартали „Владая", "Хладилника, "Горна баня", „Княжево", „Бистрица" и "Суходол".

На улица "724" №15 в Княжево реката е преляла и е разместила бетонни плочи.
На брега на р. Владайска спасителна група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Дирекция "Гражданска защита" - област София и местно население са наредили около 500 чувала с пясък с цел недопускане наводняването на манастира "Св. Мина".
Наводнени са подлези на булевардите "България" и "Гоце Делчев", където се е събрала около 1,5 м. вода.
Три автомобила са закъсали в района на баня "Овча Купел" и бул. "Любляна". Колите са изтеглени от спасителна група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Дирекция "Гражданска защита" - област София.

Вследствие на изкопни работи в столичния квартал "Изток", се е свлякла земна маса. Предстои извършване на експертиза за състоянието на конструкцията на блок 208 и изготвяне на експертно становище, относно необходимостта от евакуация на живущите в блока граждани.
На ул. "Братя Миладинови" има опасност от падане на стара сграда.
В общините Долна Баня, Самоков и Ихтиман са наводнени къщи, мазета и дворове. Изпратени са спасителни екипи.
Бурята прекърши дървета в Пловдив, Стара Загора и Варна.
Екипите на МДПБА са нарязали и отстранили дърветата. Извлечени са закъсали по улиците автомобили. Пътищата са освободени за движение.

В Кърджали върху частна къща е паднала мълния, засегнато е зрението на 11 годишно момче. Спасителите от отряда в града са извадили от язовир "Кърджали" автомобил с двама загинали.

В Смолян екип на МДПБА отводни жилищен блок на улица Възход.
Продължава работата на аварийните екипи по овладяване на обстановката в цялата страна. По отстраняване на възникналите инциденти работят екипи на МДПБА, НС "ПБЗН", ВиК и общински служби.

От 8.00 до 11.00 часа днес екипи на Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" оказват помощ на общо 23 адреса в столицата, за които е съобщено, че са пострадали от наводнения в резултат на обилните дъждове през денонощието, съобщава МВР.

Повечето обекти са сгради на детски градини и подлези от градската транспортна мрежа.

Вече са отводнени транспортните и пешеходните подлези в кв."Гара Искър" и в района на ул. "Незабравка" и Цариградско шосе, а също и няколко детски заведения.

Продължават усилията за отводняване на други детски градини в различни квартали на столицата, транспортния подлез при разклона за МВнР на Цариградско шосе.

Общо 12 противопожарни автомобила с екипи от около 50 огнеборци са изпратени на различни адреси в София в усилията за отводняване на засегнатите обекти и сгради.

Остава напрегната обстановката в столичния кв. Владая и поречието на р. Владайска, където продължава стичането на поройни води от Витоша. Наводнени са приземни етажи на частни домове, в помощ на софийските огнеборци са изпратени екипи от РСПБЗН-Перник.

До момента в столицата са регистрирани 34 леки и 1 тежка катастрофи, съобщават от "Пътна полиция" - КАТ. Няма информация за закъсали на пътя автомобили.

На много улици в града има участъци от пътните платна, залети от вода. Служителите на КАТ правят всички усилия да сигнализират тежките участъци. Шофьорите да карат внимателно и с по-ниска скорост, съветват пътните полицаи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg