Бедствено положение, затворени пътища и спрени влакове

1727
Бедствено положение, затворени пътища и спрени влакове

Обилният снеговалеж тази сутрин блокира много пътища в страната.

Остава бедственото положение в село Косара, община Главиница, област Силистра. Втори ден до селото няма достъп.

Труднопроходими са и повечето пътища от републиканската мрежа в района. През цялата нощ екипи на общината, със собствена техника, са вадили от преспите автомобили и хора, съобщи кметът Неждет Джевдет.


Бедственото положение в седемте села на варненската община Суворово е отменено. Пътищата там вече са проходими. Остава бедствената ситуация в селата Солник, Бърдарево, Голица и Булаир в община Долни Чифлик.

Кметът на общината Красимира Анастасова съобщи,че 8-километрова отсечка от пътя за село Голица е отворена, но все още няма достъп до Булаир. Пътят до село Кипра в община Девня ще бъде разширен с роторни машини. В областта няма бедстващи хора и селища без ток и вода.

Влакът Варна – Русе, който трябваше да тръгне към 9:15 часа от гара Варна, бе отменен заради влошената зимна обстановка, съобщи БНР.

Снегонавяване прекъсна пътя Варна – Шумен между село Неофит Рилски и границата на двете области. Снегът наложи и ограничения на път 2-21 Русе – Силистра за товарни автомобили над 12 тона. Същото ограничение е в сила за област София – от град София до границата с област Пловдив, както и на път I-6 София – Пловдив на територията на област Пловдив.

Проблеми за тировете има и по международния път Е-79 в област Монтана. По-рано тази сутрин бе затруднено движението между Варна и Добрич и между Ботевград и Враца.

В област Добрич пътищата са проходими при тежки зимни условия, ограничено е движението на тежкотоварни автомобили. Има заледени участъци и навявания. Отворен за движение е Добрич-Варна. По направлението Кардам - Дуранкулак има ограничение за автомобили до 12 тона, а в участъците от Добрич за Силистра, Балчик и Албена - до три и половина тона. Няма населени места без ток.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съветват да не се предприема пътуване в Североизточна България, ако не е наложително. Ако все пак шофьорите са на път, да се информират от сайта на АПИ или мобилното приложение ЛИМА за проходимостта на пътищата, призова Денислав Пейчев от Ситуационния център на пътната агенция:

В момента всички автомагистрали са без ограничения, като единствено автомагистрала "Тракия", от пътен възел "Зимница" до Бургас, е с ограничение на скоростта до 80 км/ч. Също така първокласните пътища в страната са отворени за движение, като изключение прави само пътят от Дуранкулак до Варна, който е ограничен за тежкотоварни автомобили, и Подбалканският път - само на територията на София и на област Пловдив.

Към момента затворените проходи в страната са Върбишки, Златишки, Троянски и Дюлински. Отворени за всички автомобили са проходите: Айтоски, Обзорски, Републиката и Рижки, а останалите проходи са с ограничение само за тежкотоварни автомобили.

Заради лошото време превозвачи са отменили пътувания до градове в Североизточна България - това каза директорът на Софийската автогара Иван Мирославов. Той уточни, че автобуси се движат по направление Южна България:

В момента автобуси не пътуват в посока Силистра, Шабла, Балчик, Добрич и Разград. До сега пътуват в посока Варна и Русе, следобед не се знае какво ще бъде, защото превозвачите преценяват дали да пътуват или не, в зависимост от метеорологичната обстановка. Южна България – почти всички автобуси пътуват.

Обилен снеговалеж и ураганен на моменти вятър затвориха отново третокласните пътища между ямболското село Калчево и съседните села Челник и Каменец. Остава ограничението от 80 км. в час на автомагистрала Тракия от пътен възел Зимница до Бургас от 80 км в час.

В цялата Ямболска област снеговалежът продължава. Затруднени доставките на хляб и стоки от първа необходимост в направленията към селата Меден кладенец, Стефан Караджово и отсечката между селата Победа и Челник.

Пътната обстановка в София е усложнена поради непрестанния снеговалеж и ниските температури. Продължава почистването на улиците в града, по които се движи градския транспорт и основните пътни артерии в София. Затруднено е придвижването в малките и вътрешнокварталните улици на града.

На терен в момента са 142 машини снегопочистваща техника, които избутват снежната маса от пътните платна и разпръскват соли срещу заледяване. От Столичната община призовават пешеходците да се движат внимателно, а шофьорите да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили и да спазват нужната дистанция:
Условията са екстремни. Засега градският транспорт върви нормално при зимни условия.

Солта прави настилките хлъзгави, постоянно се обработват и ще се работи, докато е необходимо. Вътрешноквартални улици засега няма ресурс да влизат по тях. В крайградските райони проблеми продължава да създава вятърът.

В Нови Искър по общинските пътища положението не е добро. На планината Витоша двата пътя се почистват постоянно, автомобилите, които се качват, трябва да бъдат оборудвани с вериги, каза директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Българският бизнес

Всичко по темата Пътната обстановка

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg