БЕХ ще внесе 1.34 млн. евро в капитала на „Набуко"

1901
БЕХ ще внесе 1.34 млн. евро в капитала на „Набуко

 „Български  енергиен холдинг" ЕАД да внесе 1 345 150 евро за увеличаване на капитала на международната компания „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл", реши вчера Съветът на директорите на холдинга.

Сумата е равна на пропорционалния дял на БЕХ в увеличението на капитала на компанията. Съдружници в „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" са  БЕХ ЕАД - България, RWE - Германия, OMV - Австрия, MOL - Унгария, Боташ - Турция и Трансгаз - Румъния. Всеки от тях има равен дял в нея.

В края на юни 2009 година изпълнителният директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" отправи молба съдружниците в компанията да имат готовност да направят в рамките на 2009г. две поредни плащания по бюджета й.

През  август 2009 г. БЕХ, след дадено разрешение от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, внесе 1 972 300 евро в „Набуко  Газ Пайплайн Интернешънъл" под  формата на увеличение на капитала. Така общата сума на капитала на компанията достигна 773 833 800 евро.

С предвиденото сега второ плащане  капиталът на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ООД ще бъде увеличен  с 8 070 900 евро.

Увеличаването на капитала на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" е поредната стъпка към успешната реализация на проекта, който трябва да осигури алтернативни доставки на природен газ. „Набуко" е  един от приоритетните за страната ни проекти, който осигурява диверсификацията на доставките на енергоносители. 

Газопроводът  „Набуко" ще е с обща дължина 3 300 километра и ще съедини Каспийския регион, Близкия изток и  Египет с Европа. Очакваната стойност на проекта  е около 7.9 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg