Бели бюлетина на изборите, ще ги печата БНБ

437
Бели бюлетина на изборите, ще ги печата БНБ

© Pixabay

Хартиените бюлетини за парламентарните избори на 4 април ще са бели.

Те ще са изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването.

Ще се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, като при необходимост може да се ползват други специализирани печатници.


ЦИК ще контролира всички етапи по отпечатването, съхранението и доставката им по места, предава БНР.

След като се извърши проверката на всички кандидатски листи, районните избирателни комисии ще получат по имейл графичен файл с образец на бюлетините за всеки изборен район.

Ще ги разпечатат и присъстващите членове на РИК ще изпишат имената си и ще се подпишат на тези образци, ще отбележат час и дата и на заседание ще одобрят бюлетината, след което ще започне процесът по отпечатването.

Печатницата на БНБ и всяка печатница-изпълнител трябва да организира дейността, като гарантира количество, серийност, поредност на номерацията, автентичност, осигури затворена техническа организационна система, която да гарантира запазване на конфиденциалност.

Предаването на отпечатаните бюлетини ще става на територията на печатницата на БНБ или подизпълнителя под контрола на Министерство на финансите и в присъствието на представители на съответната областна администрация и на двама упълномощени членове на РИК, предложени от различни партии и коалиции.

Упълномощените представители на съответната РИК и областната администрация ще приемат бюлетините като съпроводят транспортното средство, което ги превозва до съответния областен център.

Бюлетините се съхраняват в определени от областния управител за целта помещения.

Дейностите по охрана при транспорт и съхранение ще се извършват от МВР.

От ЦИК информират и че електронните форми на заявленията за гласуване по настоящ адрес и за гласуване с подвижна избирателна кутия ще може да се подават чрез електронно заявление през интернет страницата на съответната общинска администрация.

Българският бизнес

Всичко по темата Парламентарни избори 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg