Бенефициентите от САПАРД получават субсидия от 40%

488
Бенефициентите от САПАРД получават субсидия от 40%

Субсидия от 40 процента ще получат бенефициентите по програма САПАРД след изпълнението на последните договорени проекти по първа мярка (1.1 от НПРЗСР) "Инвестиции в земеделски стопанства". Останалите 60 процента от стойността на инвестицията те трябва да осигурят чрез собствено участие. Това е станало ясно след търг по програма САПАРД, за определяне на по-голям процент собствено участие за проектите, които са одобрени от Комисия за избор на проекти, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

На търга са били поканени всички 45 бенефициенти, чиито проекти са получили при оценяването 25 точки. Явили са се 41 кандидати. Тъй като това са последните проекти, които се договарят по остатъчния бюджет на САПАРД, за тях няма наличен финансов ресурс, за да стане възможно удовлетворяване на субсидията до ниво от 50 процента, както е записано в Националния план за развитие на земеделието и селските райони (НПРЗСР). Проектите се оценяват въз основа на пет критерии, разписани в наредба за прилагане на първа мярка "Инвестиции в земеделски стопанства".

Първият критерий е за подкрепа на млади земеделски стопани. За да получи 15 точки при оценяването, собственикът на земеделското стопанство трябва да е на възраст от 18 до 40 години, да е физическо лице или регистриран като ЕТ. Вторият критерий е за подкрепа на по-дребни земеделски стопанства.

За да получи проекта максималните 15 точки, броят на заетите в стопанството трябва да е по-малък от 10 души в годината преди кандидатстването по програма САПАРД. Третият критерий, според който се дават максимален брой от 10 точки, е за подкрепа на инвестициите в изостанали (малки) селски или планински райони. В наредбите за прилагане на програма САПАРД има приложен "Списък на селски и планински райони" и "Списък на "изостаналите селски райони", с изброените общини.

Четвъртият критерий, според който се дават максимален брой от 50 точки, е за приоритетни сектори. Като такъв в НПРЗСР е определен сектор "мляко и млекопроизводство". И петият критерий, според който се дават максимален брой от 10 точки, е за подкрепа на производители на биологична продукция или в конверсия. Това означава, че стопанството трябва да притежава сертификат за биологично производство или да има сключен договор с контролен орган на биологично производство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg