Берковица с най-много проекти по европрограми

2128
Берковица с най-много проекти по европрограми

За първи път от много години в гимназията в Берковица тече ремонт, и то с европейски пари по програма оперативно развитие. Трябва да се вложат около половин милион лева за изолация, нова дограма и нова учебна кухня. В началото на учебната 2008 г. започва и ремонтът, защото тогава става ясно кой печели обществената поръчка - фирма Любико на Цветан Петков, съобщава bTV.

"По време на процедурата са използвани фалшиви документи - свидетелство за съдимост и удостоверение от НАП", твърди пред bTV Иван Веселинов от Сдружение граждански контрол Берковица. Веселинов не знае кой ги е фалшифицирал, но твърди, че са използвани от Цветан Василев Петков. Цветан Петков има две условни присъди - за измама с горива в Перник и за насаждане на расова омраза в ромската махала на Берковица по време на последните местни избори. Той обаче печели обществената поръчка в прозореца между двете си присъди.

Полицията в Берковица и прокуратурата в Монтана започват разследване след като са сигнализирани от министър Меглена Плугчиева за злоупотреба с еврофондове.

Представени са към материалите за проверката свидетелства за съдимост два броя. В едното е фиксирано, че лицето не е осъждано, в другото - фигурират две осъждания, обяснява Лидия Илиева, наблюдаващ прокурор.


Въпреки шума, който този скандал предизвика в малкия град Берковица, кметът Милчо Доцов не е разбрал, че Цветан Петков е осъждан и не се е усъмнил във фалшивите документи.

От началото на проекта са правени няколко проверки от полицията и регионалното министерство. Затова и парите все още се бавят и не са пристигнали в общината. За да продължи ремонтът обаче Общинският съвет гласува безлихвен заем на Цветан Петков от 200 000 лева.

До 2016 година планинският град трябва да стане следващия голям ски курорт. Докато новите писти са още замисъл, общината залага на екопътеките, изградени с европейски средства. По същия проект през 2006 г. отваря врати туристически информационен център. Вратите днес обаче са затворени. През зимата го наглежда Боби Георгиев, който работи в близката хижа.

За информационния център, екопътеките и обучението на планински водачи с дадени 162 хиляди евро. От общината обясниха, че информационният център работи само през лятото заради екопътеките.

Водопроводът под една от улиците - Берковска река, е платен по програма ПУДОС на екологичното министерство. Ремонтът приключва миналата година, но обществената поръчка става обект на полицейско разследване и в момента е в районна прокуратура Берковица.

"Фирмата, която спечели обществената поръчка, декларира, че няма да ползва подизпълнители и същевременно нае една местна ромска фирма, която де факто извърши ремонта на улицата като подизпълнител", казва Иван Веселинов.

От архитектурната дирекция обаче и до днес не знаят кой е бил подизпълнителят, колко пари е взел и къде е отишла разликата между двете плащания с парите от екоминистерството.

"Поръчката беше на стойност 377 000 лева. По информация, която ми изнесоха тогава служители на община Берковица, същата тази поръчка от 377 000 лева е прехвърлена на подизпълнителя на стойност 177 000 лева", твърди Веселинов.

Всяка година през два от летните месеци в Берковица чешмите пресъхват

Водният проблем амбицира общината да предложи изграждането на микроязовир над града. Язовирът е част от голям воден проект за 35 милиона евро, който включва и подмяна на водопровод и канализация, както и изграждане на пречиствателна станция.

На едно областно заседание във Видин обаче микроязовирът се оказва с обем от близо 13 милиона кубика вода, което би го направило един от най-големите в страната. Предложението идва от фирмата, спечелила водния проект на Берковица "Би Ес 8".

ото ВиК обясниха, че водоем с 13 милиона кубика ще унищожи водопроводната мрежа на града и ще оскъпи водата.

Част от интегрирания воден проект вече се изпълнява. За 4 милиона лева в града в момента се подменя водопровод и канализация.

В Берковица не искат голям водоем. През 1962 година скъсаната стена на язовира във Враца убива 1000 души и този случай все още пази влага на хората тук.

Източник: bTV

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg