BESCO предлага промени в закона за инвестициите, ускоряващи растежа

1195
BESCO предлага промени в закона за инвестициите, ускоряващи растежа

Конкурентите ни изпревариха. Имаме спешна нужда от прецизни реформи за растеж. За това предупредиха от Българската предприемаческа асоциация (BESCO) по време на официалното представяне на своите идеи за промени в Закона за насърчаване на инвестициите. 
 
От организацията посочиха, че Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония вече са развити държави, а Полша, Унгария и Румъния, с която доскоро бяхме на едно ниво на развитие, са само на крачка от този статут по данни на Международния валутен фонд.  
 
В същия момент статистиката на Евростат продължава да бъде безмилостна към България - страната ни остава най-бедната страна в ЕС.  
 
Защо е така? 
 
За да расте икономиката ни и да навакса изоставането са ни нужни две неща - повече износ на наша продукция и повече външни капитали на наша територия, смятат от BESCO.  
 
“Икономическият бум на държавите от Централна и Източна Европа през последните години се дължи на преформатирането на икономиките им към бизнеси с висока добавена стойност и превръщането на експортно-ориентираните производствени инвестиции в национален приоритет в политиката. В същото време България все още не може да предостави конкуренти условия за привличане на стратегическите инвеститори от глобален мащаб”, сочи анализът на Българската предприемаческа асоциация, изготвен и представен пред политици, институции и медии от експерта Росен Иванов, член на УС на асоциацията. 
 
Според доклада на BESCO, ако държавата ни превърне привличането на експортно ориентираните производствени инвестиции в успешно реализиран национален приоритет, тя може може да достигне средните европейски доходи в рамките на едва 10-15 години.  
 
Може ли България да привлече следващо ниво инвеститори?От предприемаческата организация BESCO предлагат промени в Закона за насърчаване на инвестициите


“И още - такива инвестиции у нас, особено ако чрез държавна помощ са насочвани към по-изостаналите региони, биха спомогнали не само за увеличаване на износа, повишаване на средната работна заплата и икономическия растеж. Те биха намалили регионалните дисбаланси, социалните неравенства в обществото и биха спомогнали за ускорено преструктуриране на работната ръка към съвременните изисквания и по-добра демографска картина у нас”, категорични са от BESCO. 

Европа и съседите 
 
Докато у нас все още говорим за милиардните инвестиционни намерения в бъдеще време, то при съседните ни държави, които са ни конкуренция в региона, нещата се случват в реално време.  
 
“С инвестиции от €1 млрд. и 400 млн. евро Румъния изгради няколко завода за автомобилни гуми, за батерии за електромобили и за производство на трактори. В Сърбия с над €700 млн. инвестиции изградиха също заводи за електромотори, автомобилни гуми и контролни системи за автомобилната индустрия. Дори Република Северна Македония надминава България с реализирани чуждестранни инвестиции за €200 млн., отново за производство за части в автомобилната индустрия и за завод за опаковки на лекарства”, изброяват от предприемаческата организация и обясняват... 
 
Какво не ни достига? 
 
Структурата и средата на българската икономика в момента нe отговарят адекватно на глобалните конкурентни изисквания и възможности. Страната ни не инвестира достатъчно в производства с висока добавена стойност.  
 
 В допълнение към това София и останалата част на България “са две различни държави” по отношение на БВП на глава от населението, като разликата с втория - Стара Загора, е повече от два пъти.  
 
“У нас все още искането на разрешение за държавна помощ при привличането на инвеститор се възприема като потенциален риск и нивата на тази помощ изглеждат направо несериозно, в сравнение със съседните икономики в растеж. А Брюксел насърчава този подход и разрешава за всеки регион различен интензитет на държавна помощ при привличането на инвестиции. В България разрешението достига до 60% държавно участие в дадена инвестиция, но тази възможност остава неизползвана при сегашното положение”, категорични са от BESCO. 
 
По този начин, ако в Сърбия един инвеститор може да получи милиарди евро държавна подкрепа, то в България тя се изчерпва с “някаква пътна инфраструктура, която не е ясно кога ще бъде построена”.   
 
Към очевидно неконкурентните ни условия по този показател, посочват от организацията, можем да добавим и традиционни проблеми за бизнеса у нас като тромавата администрация и остарели регулации, проблемите с недостига на квалифицирана работна ръка, образованието, което не изгражда нужните умения, съмненията за върховенството на закона и политическата криза и нестабилност през последните години.  
 
Забавяне на растежа и висока инфлация у нас прогнозира Световната банкаСлед силния растеж през 2022 г, се очаква българската икономика да се забави в съответствие с тенденциите в ЕС


Ако оставим ситуацията в сегашното ѝ състояние, смятат от BESCO, в бъдеще вместо да настигнем поне съседите си, все повече ще се отдалечаваме не само от тях, “но и от мечтата да живеем по-добре”. А всъщност, за да сме “икономическо чудо на Балканите не са нужни чудеса, а точните реформи”.  

“По примера на успелите държави решението на поставените по-горе проблеми започва с промяна на Закона за насърчаване на инвестициите у нас - една от новите каузи на BESCO в стремежа ни да доставим на българските предприемачи и икономика най-добрите световни практики и условия за бизнес”, обясняват от BESCO и конкретизират идеите си:  
 
- Да се увеличи конкретната държавна помощ за експортно ориентираните производствени инвестиции, които имат по-голяма добавена стойност. Това означава да се намалят праговете за такива проекти, като в същото време се насърчат повече инвестиции в сектори със средна и висока добавена стойност. Едно от условията за предоставяне на държавна помощ е тези проекти да наемат хора на по-високи заплати от средната за дадената община, в която се намира производството. Това би повишило стандарта на по-слабо развитите региони на страната. И още - като дойдат иновативни предприятия, които изнасят конкурентна продукция ще увеличим производителността на труда и доходите на хората, които вече са заети в икономиката. Вече имаме примерите с успешната индустриализация на Пловдив, Ботевград и Севлиево. При натрупване и разпространение на тези модели в национален мащаб, това ще помогне на икономиката ни да достигне следващото ниво и ще повиши стандарта на всички. 
 
- Да се въведе нова категория инвеститор, Стратегически Инвеститор, за инвестиции от над €100 млн., което да позволи да се преговаря до максималните прагове на държавна помощ за значими проекти. 
 
- Да се предоставя държавна помощ и на по-малки производствени инвестиции в индустрии със средна и висока добавена стойност. Такива инвестиции са жизненоважни в по-малките населени места в България, с цел ускорено подобрение на структурата на работната сила, увеличаване на възнагражденията и намаляване на регионалните дисбаланси. 
 
“Ние вярваме, че ако политиците и институциите ни искат да развият икономиката ни възможно най-бързо и да настигнем и изпреварим регионалните си конкуренти, България трябва да си постави за цел да привлича поне по €3-4 млрд. производствени инвестиции на година”, обясняват в заключение от предприемаческата организация и добавят:  
 
“Това би създало 100,000-150,000 по-високоплатени работни места за хора с ниско и средно ниво на квалификация. Те ще ускорят общия растеж, ще помогнат на страната ни да излезе от т.нар “капан на средните доходи” и ще помогнат на икономиката ни да достигне следващото ниво в пътя към общата ни цел - развита, конкурентна и съвременна държава”. 
 
  
 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg