Едва 8% от плодовете и зеленчуците, с които се храним, са чисти от пестициди. Най-лоши резултати са дали портокалите, показва изследване на неправителствени организации.

Общо 14 вида пестициди са открити в портокали, купени от софийски пазари и магазини. След тях най-много отрови са били засечени в гъбите, мандарините, лимоните, салатите и доматите. От общо пет вида ягоди всички са били замърсени с пестициди.

Мит е, че в българските домати няма отровни химикали от изкуствени торове. В изследвани в холандска лаборатория български розови домати също са открити солидно количество отрови. Такива има и в турските и македонските домати, в краставиците и в гръцките ягоди.

Резултатите от изследването са категорични - 60% от всички храни въобще не би трябвало да се продават в магазините. В България се изследват два пестицида в зърнените храни и 14 в плодовете и зеленчуците, а в Германия, например - 727 различни отрови.

Продължават опитите за въвеждане на ред на пазара на млечни продукти у нас. Експерти от различни ведомства ще обсъждат в четвъртък връщането на стандартите за сиренето и кашкавала. В България няма държавна лаборатория, която да контролира колко сухо мляко има в млечните продукти.

Така в момента контролните органи не могат да проследят дали се спазват иначе шумно обявените изисквания за състава на млякото, сиренето и кашкавала и трябва да се доверят само на документите на фирмите производители.

Източник: bTV