Без шалове и кърпи на обществени места. От 1 февруари - само с маска

9727
Без шалове и кърпи на обществени места. От 1 февруари - само с маска

© Pixabay

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в това число и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато.

Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове, шалове, кърпи или други средства, покриващи носа и устата.

Това се посочва в заповед, издадена от здравния министър проф. Костадин Ангелов днес.


Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и подобни събития.

Със друга своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април.

Как ще работят училищата

От 4 февруари се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график:

- от 4.02 до 17.02 присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

- от 18.02 до 2.03 присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

- от 4.03 до 17.03  присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

Официално: Отварят молове и фитнеси България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона


Какво ще работи от 1 февруари? 

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция.

От началото на следващия месец фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

Ресторантите обаче няма да отворят до началото на март, гласи още заповедта на министър Ангелов.

До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1.5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

От началото на февруари работата си възобновяват търговските центрове и моловете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават само ако са придружени от родител, настойник или друго пълнолетно лице.

Какво се изизсква от пристигащите у нас?

От 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите в България да представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

martin martinov
# 0
13:01 | 27 January 2021
ЦЯЛА ЕВРОПА ИЗЛЕЗЕ И РАЗБРА САМО ТУК СПЯТ ,МЪЛЧИТЕ ЛИ КОФИД ФАШИЗМА ЩЕ Е ВЕЧЕН
ралица панайотова
# 1
09:01 | 27 January 2021
а защо в телевизионните студиа не са с маски, дори и с шал или шлем? нали са закрити места. Може ли някой като говори в градския транспорт да си маха маската, както правят в щаба? Пълна несправедливост - някои предположения: явно някои хора са безсмъртни или ни лъжат, че маската помага.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg