Без ТИР-ове по пътищата и по време на официалните празници

899
Без ТИР-ове по пътищата и по време на официалните празници

Движението на тежкотоварни автомобили по време на официалните празници на Република България се забранява в часовете от 16.00 до 22.00 ч. Ограничението ще важи целогодишно за деня преди празника и в последния почивен ден. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща с браншовите организации, на която беше обсъдена възможността за въвеждане на допълнителни ограничения за движение на тежкотоварните автомобили.

Според решението на експертната комисия остава забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци за периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16.00 до 22.00 ч.

Участниците в срещата се договориха целогодишната забрана за движението на тежкотоварните автомобили в почивните дни да бъде въведена след изграждането на достатъчно паркинги и зони за паркиране.

„Анализите показват, че необходимият гратисен период за изграждането и модернизирането на паркингите за тежкотоварни автомобили е около две години. Това означава че през есента на 2013 г. ще можем да въведем целогодишна забрана за движение на камиони през уикенда“, каза министър Московски.

Изграждането и модернизирането на паркингите ще става на принципа на публично-частното партньорство, като държавата ще предостави терени, а браншът ще инвестира в тях.

В момента на територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги. „Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и опасност от пътно-транспортни произшествия“, каза министър Московски. Най-натоварените трасета са ГКПП Калотина-София-ГКПП Капитан Андреево и Русе-Велико Търново- Свиленград-ГКПП Капитан Андреево.

Въвеждането на ограничения за тежкотоварните автомобили по празници и почивните дни не е прецедент в Европа. Подобни забрани са въведени в редица европейски страни като Германия, Австрия, Унгария, Франция, Италия, Словакия, Чехия, Румъния и др.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg