Безделничеството вече няма да е престъпление

1277
Безделничеството вече няма да е престъпление

Обмисля се до края на годината от министерството на правосъдието да направят предложение до парламента за промени в Наказателния кодекс, с които да се декриминализират определени текстове, които вече са неактуални и излишни.

Това каза на пресконференция министърът на правосъдието Маргарита Попова, която се срещна днес с юристи. Идеята й е определените текстове да се декриминализират преди да бъде завършен проектът за новия НК и това да доведе до преждевременно разтоварване на съдебната система.

Юристът Ива Пушкарова даде примери за текстове от НК като "безделничество", "укриване на пречка за брак", "самоволно отклонение от задължително административно заселване" или за "спекула".

В момента кодексът за безделничество предвижда, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин", се наказва с до 2 години затвор или с пробация. Прокуратурата го ползва срещу проститутките, но самите обвинители признават, че този подход е спорен, тъй като проституцията няма статут и нито е позволена, нито е забранена от закона. Същото е положението и с просията.

екстът, който определя като престъпление купуването на стоки на по-ниска цена и препродаването им на по-висока - спекула, пък няма нищо общо с пазарната икономика и половин България трябва да е в затвора, обясни друга от идеите Росен Димов от Върховната касационна прокуратура.

Сред предвидените за превахване престъпления е и неплащането на издръжка. За последните 3 години прокуратурата се е занимавала с 6000 такива случая. Вместо да накарат недобросъвестния родител да плати парите, които дължи за отглеждането на детето му, наказателните дела за издръжка само го вкарват в нов разход - глоба, и така намаляват шанса да плати дължимото на детето си, твърди Димов.

Много от престъпленията в НК се преследват и чрез административни наказания, което прави излишно присъствието им в НК, аргументираха се юристите. Такива примери са текстовете за продажби на некачествени вещи, измама от доставчика или от клиенти, кражбата на ток. Подобни престъпления са защитени от търговското и гражданското право, а глобите за тях са по-високи от тези, предвидени в НК, заявиха още експертите.

Общо обмисляните за отпадане текстове представляват около една трета от целия кодекс. Обсъжда се и идеята определени престъпления да се преследват от наказателна отговорност само в по-крайни случаи. Пример за това е унищожаването или повреда на чужда вещ, като това да се случва само ако става въпрос за големи суми пари.

Сред подобните идеи е и за това шофирането в нетрезво състояние да се преследва от НК само ако водачът е с над 1,6 промила алкохол в кръвта. Министър Попова обаче заяви, че няма да подкрепи това предложение, тъй като у нас става въпрос за "епидемия" от случаи на шофиране след употреба на алкохол.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg