Безопасна ли е Коледа?

1609
Безопасна ли е Коледа?

Като цяло пазарът е с качествени стоки. Това констатира министърът на икономиката Трайчо Трайков, който направи изненадваща проверка в два търговски обекта, като част от дейностите на МИЕТ в рамките на инициативата "Коледата безопасна". Министърът добави, че понякога се намират и такива стоки, които не отговарят на стандартите и тогава трябва да се вземат мерки.

Трайков заедно с председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров и председателя на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор (ДАМТН) Ангел Ангелов провериха какво констатираха инспекторите на двата контролни органа при проверките си в "Илиянци" и МОЛ-Сердика.

На "Илиянци" инспекторите показаха опасен детски суичър, с връв на качулката, което според проверяващите е опасно. Според стандарта връв в качулките на детските стоки не трябва да има. Стоката е опасна, защото връзките могат да доведат до инциденти, дори и удушаване, когато децата играят. В този случай инспекторите забравят разпространението на такива стоки, проследяват нейния произход по документи, като ще проверят и други места, на които е продавана. На по-късен етап такива стоки се изтеглят от пазара и се унищожават или се преработват, а търговците търпят и санкция, чийто размер е от 5 до 10 хил. лв.


Подобна детска блузка с връзка се продаваше и в МОЛ-Сердика. Инспекторите констатираха и други нарушения при продажба на детски играчки - такива с остри ръбове, с малки части, които могат да се глътнат от невръстните малчугани. Проверяващите откриха и количка, чиято връв бе около 60 см, а стандартът е 22 см. Инспекторите на ДАМТН пък проверяват основно опасни гирлянди и детски играчки.

Така на "Илиянци" те констатираха, че се продават опасни гирлянди. Галя Бояджиева, инспектор в Агенцията обясни, че светлините гирлянди са опасни, тъй като разстоянието до първата лампичка трябва да е поне 1.5 м. Освен това върху кутийката, в която се продават, не е имало и необходимите предназначения за определените изисквания. Не е имало и пръстен против отваряне - ако този пръстен липсва, кутията може да се отвори и се наруши целостта на гирлянда.

"Водим борба с вносителите за видими несъответствия. Гирляндите са сезонен продукт и е много малко времето да отреагираме", обясни още Бояджиева. Ангел Ангелов, председател на ДАМТН обясни, че глобите за нарушения са над 5000 лв.

Често проверяващите не могат да стигнат до края на веригата, като добави, че за производители от ЕС трябва да работят със съответните органи на страната и така се бавят. Експерт от ДАМТН обясни, че през юли 2011 г. се очаква да влезе в сила директива на ЕС, която трябва да бъде приложена и в България.

Според тази директива се въвеждат по-строги изисквания за размера на играчките, които ще могат да се продават и за материалите, от които те могат да се направят. Очаква се тази директива да засегне и играчките, които се продават в шоколадовите яйца.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Cindy
# 0
06:12 | 20 December 2011
That hits the target prfeectly. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg