Безплатна храна за 19 млн. евро раздава у нас ЕС

676
Безплатна храна за 19 млн. евро раздава у нас ЕС

Най-бедните българи ще получат безплатна храна за 19 млн. евро от Европейския съюз догодина, съобщи Европейската комисия.

България е в група с 19 членки на съюза, сред които ще се разпредели помощ в размер на общо 500 млн. евро. От нея в Европа се нуждаят 18 млн. души.

В сегашната си форма, с финансиране от Общата селскостопанска политика, схемата ще се прилага за последен път през 2013 г.

Новите предложения за по-широка и гъвкава схема, по-тясно свързана с политиката за социално сближаване, ще дойдат от екипа на европейския комисар по социалните въпроси Ласло Андор по-късно този месец.

„Можем да се гордеем с постигнатото от схемата през изминалите години, но сега е време да помислим как най-добре да продължим да откликваме на потребностите на най-нуждаещите се,” заяви комисарят по въпросите на селското стопанство Дачиан Чолош, цитиран от bTV.

В своя проектобюджет за периода 2014—2020 г. ЕК предложи да се заделят 2.5 млрд. евро за приемник на настоящата схема за подпомагане.

Тъй като подобна мярка се вписва по-добре в целите на ЕС за намаляване на бедността, финансирането е предвидено в рамките на политиката за социално сближаване, а не както досега в ОСП.

Програмата на ЕС за разпределяне на храна на най-нуждаещите се в общността бе въведена през декември 1987 г., когато съветът прие правилата за отпускане на публични интервенционни запаси от земеделски продукти на държавите членки, които желаят да ги използват като хранителни помощи за най-нуждаещите се лица в съюза.

С течение на времето схемата се превърна във важен източник на запаси за организации, работещи в пряк контакт с най-бедните хора.

Смята се, че всяка година повече от 18 млн. души се възползват от хранителната помощ, разпределяна чрез схемата.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg