Безработица у нас е 9.07 на сто

1321
Безработица у нас е 9.07 на сто

Към днешна дата процентът на безработица у нас е 9,07 на сто, обяви социалният министър Тотю Младенов. Намаляването на безработицата продължава седми пореден месец. Въпреки всичко на пазара на труда има свободни над 3000 работни места, съобщи БНР.

Статистиката показва, че от февруари тази година до сега безработицата намалява от 10.26 до близо 9 на сто. След края на сезона на заетост през лятото се очаква без работа да останат около 6-7 хиляди души, тъй като много от заетите в сектор "Туризъм" ще бъдат пренасочени от летните към зимните курорти.

Независимо от това на пазара на труда остават 3800 работни места, за които няма кандидати. Министър Тотю Младенов коментира, че това са места в частния сектор, предимно в преработвателната промишленост, за които обаче се обявява твърде ниска работна заплата, обикновено минималната от 240 лева, което я прави неатрактивна.


Тотю Младенов потвърди, че от догодина минималните осигурителни прагове ще се повишат в 40% от икономическите дейности и професии. Средното увеличение е 5.6%. По-високи осигурителни прагове, средно с 10%, ще има в туризма, хотелиерството, търговията. По-високите осигуровки ще вкарат в НОИ 110 милиона лева повече, отколкото през тази година.

Министърът потвърди още, че от догодина за самоосигуряващите се лица ще има диференцирани осигурителни прагове. В момента всички, които се самоосигуряват, внасят минимум върху 420 лева. А от догодина, някои ще имат по-ниски, други по-високи прагове и това ще зависи от декларираните доходи в тазгодишните данъчни декларации.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg