Безработицата е основен проблем за българите

691
Безработицата е основен проблем за българите

Сред основните проблеми за българите днес са икономическата ситуация, безработицата, покачването на цените. Това показват данни от изследването "Евробарометър 71", съобщени днес в Представителството на ЕК у нас. Икономическата ситуацията е сочена за проблем от 51 на сто от анкетираните, безработицата от 38 на сто, цените от 30 на сто, престъпността от 29 на сто от анкетираните, здравеопазването от 13 на сто, а 11% посочват като основен проблем пенсиите.

Изследването е направено през юни и обхваща 1023 българи. Извършва се по поръчка на ЕК и обхваща страните от ЕС, три страни, кандидатстващи за членство в Съюза - Хърватия, Турция и Македония, членовете на турската общност в Кипър.

На въпроса за обществените приоритети през 2030 г. 55 на сто от анкетираните българи отговарят, че това ще бъде опазването на околната среда, 24 на сто - икономическата ситуация, 14 на сто - престъпността, 11 на сто - имиграцията, 11 на сто - енергията, 8 на сто - безработицата, по 7 на сто посочват здравната система и пенсиите.

През пролетта и лятото на т.г. оптимизмът на българите за краткосрочното развитие на националната икономика бележи ръст спрямо кризисния януари, посочи социологът Живко Георгиев. Нивото на оптимистичните очаквания се е увеличило с 6% от тогава, а песимистичните прогнози са намалели с 14 на сто.

Въпреки това очакванията на българите остават преобладаващо песимистични - 37 на сто са песимисти срещу 15 на сто оптимисти. Процентът оптимисти в

България е приблизително два пъти по-малък от резултатите на база ЕС - 27 на сто.

Общо 14 на сто от анкетираните българи отговарят, че имат по-добри очаквания за финансовото положение на домакинството си в предстоящите 12 месеца, 53 на сто не очакват промяна, 26 на сто имат по-лоши очаквания, 7 на сто отговарят, че не знаят.

Като цяло гражданите на ЕС оценяват много по-високо материалното положение на семействата си, отколкото българите. Най-високи оценки за финансовото положение на домакинствата са отчетени в Дания, Финландия, Холандия, Швеция. Близо 90 на сто от гражданите там оценяват положително материалното положение на семейството си. С най-ниски оценки за възможностите на

домакинските си бюджети са унгарците - 26 на сто дават положителни оценки за финансовия статус на домакинствата си, при 73 на сто - негативни.

Според 49 на сто от българите, участвали в проучването, националната ни система за социални грижи е твърде скъпа за обществото, според 8 на сто тя осигурява достатъчно широк кръг от грижи и услуги, според 3 на сто тя би могла да служи за пример на други страни. За 54 на сто от гражданите на 27-те страни на ЕС националната им система за социални грижи е твърде скъпа за обществото, 48 на сто смятат, че тя осигурява достатъчно широк кръг от грижи и услуги, 46 на сто - че би могла да служи за пример на други страни.

Общо 60 процента от анкетираните българи имат положителна представа за ЕС, 29 на сто - неутрална, 8 на сто - отрицателна, показва проучването. Средното европейско мнение по въпроса показва, че 45 на сто от гражданите на страните от ЕС имат положителна представа за Съюза, 36 на сто - неутрална, 16 на сто - отрицателна.

Общо 63 на сто от българите посочват, че имат доверие в ЕС, 61 на сто - в ЕП, 52 на сто - в ЕК, 48 на сто - в Европейската централна банка.

Общо 51 на сто от българите, участвали в проучването, възприемат членството на страната ни в ЕС като нещо добро. Средното ниво на подкрепа в 27-те страни от ЕС е 53 на сто, a най-силна подкрепа за членството в Съюза има сред жителите на Люксембург, Малта и Испания - над 70 на сто. Според проучването 48 на сто от българите смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС, 28 на сто - че не е спечелила, а 24 на сто отговарят, че не знаят.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg