Безработицата към септември е 8.03%

673
Безработицата към септември е 8.03%

 Следващата година е много трудно и опасно да се вдига пенсионната възраст и аз не бих предприел такъв риск, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Трябва да се направи анализ какво е довело до изкривяване на пенсионния модел и чак тогава да се предприемат стъпки за неговата промяна, каза министърът. Той отбеляза, че са заварили дефицит от 550 млн. лв. в НОИ. Има някои модели, в които хората ако се пенсионират по-рано получават по-малко, тези, които го направят по-късно - получават по-висока пенсия. Сега обаче не е моментът за тези промени, защото рискът е много голям да не увеличим безработицата, каза министър Младенов.

Но демографската криза и състоянието на пенсионния фонд неизбежно ще доведе до вдигане на пенсионната възраст, отбеляза министърът. Около 300 млн. лв. ще бъдат дадени на НОИ следващата година за добавки на хора с ниски пенсии и за вдовишките пенсии. Възможно е да се увеличат осигуровките, ако бизнесът не ги внася върху реалните заплати и това е тест за него, каза Т. Младенов.

Според него от следващата година не бива да има въобще минимални осигурителни прагове, а реални. Мисля, че неплащането на осигуровки и данъци трябва да бъде при еднакъв режим, каза още министърът.

Безработицата към септември е 8.03%, което представлява близо 300 000 безработни, каза Младенов. От тях 110 000 вземат помощи за безработица. През септември е намерена работа за 12 000 безработни лица, съобщи министърът - при обявени 14 000 свободни места, на 12 000 е намерена работа.

Основният проблем, според него е квалификацията на работната сила. Целта е по време на безработицата хората да се обучават и квалифицират. Има свободни места за стругари и фрезисти например, но няма квалифицирани хора и се наемат работници от трети страни. Ще ограничим обаче до минимум наемането на хора от трети страни, заяви министър Младенов.

Ние не увеличаваме бюджета на министерството за следващата година, а разчитаме на собствени приходи и на средства от ЕС. По европейските програми са привлечени досега много малко пари, каза министърът и добави, че сега стремежът е да се внедри системата на валчерите. Целта е да се усвоят над 200 млн. лв., каза още министър Младенов.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg