Безработицата намалява през февруари

766
Безработицата намалява през февруари

© Pixabay

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари – общо 230 611 лица за месеца, което представлява намаление от 2.8% спрямо предходния януари.

Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5%, съобщават от Агенцията по заетостта чрез официалния си сайт.

Равнището на регистрираната февруарска безработица също се понижава – то е 7.0%, като намалението е с 0.2 процентни пункта спрямо януари 2018 г., а на годишна база се наблюдава значително свиване – с 1.2 процентни пункта.

Новорегистрираните безработни през февруари са 20 260 лица. От тях 839 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. От началото на годината медиаторите и техните партньори са активирали 12 597 лица.

Дейността на бюрата по труда е насочена и към заети, учащи и пенсионери, като през месеца 400 лица са извършили регистрация като търсещи работа лица.

Февруарските данни сочат, че на работа са постъпили 18 145 лица. Значителен е делът на устроените в реалната икономика – над 86.0% от общо постъпилите на работа.

В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 2 437 лица, в т.ч. 1 336 по схеми на ОП РЧР, 1 038 лица по програми и 63 по мерки.

Агенцията по заетостта продължава да реализира обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда.

В проведените срещи за професионално ориентиране и активиране са участвали 11 686 безработни лица. Завършилите обучение безработни са 183.

Работещите у нас са 3.150 млн. душиИкономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 1.317 млн. души

На първичния пазар са заявени 16 071 работни места. Над 2/3 от местата са заявени от частния сектор (80.6%). Най-голям е делът на заявените свободни работни места на първичния пазар от сферата на следните икономически дейности: 27.4% от преработващата промишленост, 19.1% от хотелиерството и ресторантьорството, 13.7% от търговията, 5.9% от транспорта, складирането и пощите, 5.5% от държавното управление и други.

По групи професии (съобразно структурата на НКПД - 2011), през февруари най-търсени са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, полагащ грижи за хората; помощен административен персонал по обслужване на клиенти и други.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg