Безработицата падна до 7.06 % през август

461
Безработицата падна до 7.06 % през август

Безработицата за август, по предварителни данни, падна до 7.06 %, каза на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика заместник-министър Димитър Димитров.

Той припомни, че от 1 януари 2008 г. влизат в сила измененията на Закона за социалното подпомагане, според които няма да се дават социални помощи на безработни повече от 18 месеца.

Очакваме над 25 000 човека да отпаднат от социалното подпомагане от 1 януари, съобщи още заместни-министър Димитров. Около 33% от тях имат основно и по-високо образование, което им дава възможност за включване на пазара на труда след участието им в квалификационни и преквалификационни курсове, осигурени от МТСП.

Около 57% от тези, които ще отпаднат, обаче, са с образование до 4 клас или са неграмотни. Именно към тях ще бъдат насочени усилията за включването им в пазара на труда, подчерта заместник-министър Димитров.

Той уточни, че по Приоритет 1 на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, който се очаква да стартира след официалното подписване на програмата от Европейската комисия в началото на септември, са заложени средства именно за незаетите лица, в които са включени тази категория хора, които ще отпаднат от социалното подпомагане.

До момента вече са картотекирани хората, които ще отпаднат от подпомагането, а Агенцията за социално подпомагане ги информира и насочва към конкретни програми за квалификация и преквалификация, уточни заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова.

Тя допълни, че се очаква да отпаднат най-горям брой хора в районите Пловдив, Пазарджик, София-област, Варна и Видин. Държавата помага, но за определен период от време, каза заместник-министър Христова и добави, че МТСП предлага достатъчно програми, които хората на социално подпомагане могат да използват през 18-те месеца, за да подобрят уменията и да се включат активно на пазара на труда след това.
 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg