Безработицата през ноември остава под 7%

559
Безработицата през ноември остава под 7%

© Pixabay

6.9% достигна равнището на безработицата у нас през ноември, сочат данните на Агенцията по заетостта.

В сравнение с предходния месец се отчита минимално нарастване от 0.2 процентни пункта, докато годишният паралел показва значително намаление от 1.0 процентен пункт.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 227 532, като броят им бележи леко увеличение спрямо октомври 2017 г.

Сравнението с година по-рано показва, че безработните намаляват с 11.8%.

Новорегистрираните безработни през ноември са 33 333 лица. От тях 914 са неактивни, т.е. не са нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

Броят на активираните от медиаторите и техните партньори от началото на годината достига 11 448 лица.

Заетите, учащите и пенсионерите, които са се възползвали от услугите на бюрата по труда, също бележат ръст през ноември. През месеца като търсещи работа са регистрирани общо 567 заети, учащи и пенсионери, с което броят им от началото на годината вече е 4 946.

Испания търси български жени за работа на полетоРазходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като той заплаща билета за автобус предварително или стойността на билета се удържа от първата му заплата

Месечните данни сочат, че на работа през ноември са постъпили 17 028 лица. Значителен е делът на устроените в реалната икономика - 90.1% от общо всички, започнали работа.

В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 1 682 лица, в т.ч. 1 362 по схеми на ОП РЧР, 179 лица по програми и 141 по мерки.

Агенцията по заетостта продължава провеждането на обучение за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда.

През месеца безработните, включени в обучение, наброяват 102 лица, а завършилите са 276. В проведените мероприятия за професионално ориентиране и активиране са участвали 13 330 безработни лица.

Работодателите са заявили 12 040 свободни работни места на първичния пазар, като над половината от тях са от частния сектор - 77.1%.

Има потребност от работна сила в следните икономически дейности: преработваща промишленост (3 548); търговия (1 963); строителство (1 086); административни и спомагателни дейности (936); хотелиерство и ресторантьорство (755); държавно управление (647); транспорт, складиране и пощи (618); образование (473); операции с недвижими имоти (396) и др.

Търсят куриери за доставки на вестници в Дания30 свободни работни места в областта на куриерските услуги обяви датски работодател

По групи професии през ноември най-търсени са продавачи в магазини; други неквалифицирани работници (общи работници); чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения; работници в преработващата промишленост; учители; готвачи; работници по производство на облекло и сродни на тях; сервитьори и бармани; водачи на тежкотоварни автомобили и автобуси; машинни оператори в текстилното,шивашкото и кожарското производство.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg