Безработицата през октомври у нас е 8.23 %

681
Безработицата през октомври у нас е 8.23 %

Безработицата през октомври е 8.23 % по предварителни разчети, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция в МТСП днес, по време на която бе представен отчета за 100-те дни на предприетите досега мерки и програмата в сферата на труда и социалната политика 2009-2013 г.

Той заяви, че се очаква безработицата до края на година да не надхвърли средната за ЕС 9.2 %- 9.3%.

Само със 7 000 се е увеличил броя на безработните октомври спрямо септември, посочи министър Младенов и поясни, че намаляват заявките за масови уволнения. В резултат на усилената работа на трудовите посредници през авгсут и септември са устроени чрез бюрата по труда близо 22 хиляди безработни, от които над 20 хиляди на първичния пазар, каза министър Младенов. Очаква се през октомври да се разкрият над 20 хиляди свободни работни места на първичния пазар и за субсидирана заетост.

Възстановяването на социалния диалог на всички нива беше основен приоритет на МТСП, подчерта министър Младенов. Важно е да има реални резултати от него през следващите месеци, особено когато се касае за преструктуриране на голяма част от отраслите и браншовете, за да могат да се намерят най-добрите решения за предприятията.

Министър Младенов обяви, че през 2010 г. по ОП "Развитие на човешките ресурси" се очаква да бъдат усвоени над 250 милиона лева за активна политика на пазара на труда. Ще бъдат обучени над 120 хиляди работници и служители. Целта е да се даде по-голям шанс на безработните и заети лица на пазара на труда за по-високи доходи чрез квалификация и преквалификация.

Стартира вече процеса за анализ в областта на социалните услуги, обяви министър Младенов и каза, че на вниманието на прокуратурата са предоставени около 100 предложения за проверки, които съдържат информация за близо 210 случая на фактурирани медицински изделия от търговци на дребно, но недоставени на хората с увреждания. Над 700 случая на издадени медицински протоколи без лицата да са преглеждани. Над 390 случая на медицински изделия, неизползвани по предназначение.

Започва процес на актуализиране на всички финансови стандарти по отношение на социалните услуги за деца, каза заместник-министър Валентина Симеонова. Очакваме до края на 2010 г. да има разработени финансови стандарти за минималните пакети от услуги, които са необходими на децата и семействата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg