Безработицата ще достигне 15% според И. Костов

651
Безработицата ще достигне 15% според И. Костов

"Голямо притеснение, това, което хората ще усетят от кризата е безработицата. 15% вероятно ще достигне, ако нещата се развиват по този път и трябва да се противодейства решително", прогнозира лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Мартин Димитров трябвало да уреди среща със Симеон Дянков във връзка с мерките на сините за защита на страната от увеличаващия се бюджетен дефицит. Дянков се извинил за изявлението си за обръчи от фирми.

Иван Костов обясни, че антикризисните мерки, предложени от Синята коалиция, са изготвени след широк кръг от консултации с най-различни представители на работодатели и на браншови организации и те отразяват един колективен разум.

„Това са мерки с непосредствено въздействие, например мерки за създаване на нови работни места, които насърчават малкия и средния бизнес, каза Костов. По думите му малкият и среден бизнес може да създава заетост, защото е голям поради броя на тези фирми.

„Нашият извод е, че нашата криза се дължи не толкова на външни причини, колкото на тежки структурни дефекти, които са допуснати вътре в българската икономика, допуснато е появата и разширяването до големи сиви сектори в нея. Освен това всеобхватната корупция сред администрацията задуши малкия и среден бизнес", заяви Костов. Бумът на строителството на хотели, офиси, разширяването на курортите - това, според сините, са нерационални инвестиции.

Синята коалиция предлага да се намалят до разумни и да се диференцират границите на минималния осигурителен доход. Те трябва да се диференцират в зависимост от професиите и в зависимост от населеното място.

„Освен това при стартирането на малките предприятия трябва да им се даде някакъв шанс първоначално да нямат тези ангажименти да прескачат минималните осигурителни прагове", смята Костов.

Сред другите предложения са семейна здравна осигуровка за фамилния бизнес и приемането на Наредбата за директните продажби, която ще даде възможност на фермерите да излязат директно на пазара.

Лидерът на ДСБ смята, че за насърчаването на заетостта могат да се използват няколко европейски програми, където е съсредоточена огромна част от парите - програмите за малките и средни предприятия, програма „Човешки ресурси" и програмата за развитие на конкуренция.

„Ако цялата европейска помощ бъде усвоена, ще подкрепи тази заетост. И така се скачват два от приоритетите, за които подкрепяме правителството. Ние ги подкрепяме да продължат тези реформи", каза Костов.

Попитан дали сините ще подкрепят актуализация на бюджета безусловно, съпредседателят на Синята коалиция отговори:

„Ние трябва да говорим като честни партньори, трябва да казваме критично това, което виждаме. Актуализацията е прочитане на кризата от страна на правителството. Правителството ще каже: ние сме в такава и такава ситуация, ще коригираме цялата си позиция от есенните месеци на 2009 година в посока на възгледите на Синята коалиция. Това все ще бъдат неща, които ние сме говорили през есента. Другото е да кажат: отпуснете пари и не ни питайте за какво за, не ни търсете обяснение. И ние да бъдем послушна машина за гласуване, а ние няма да станем машина за гласуване", каза Костов.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg