Безработицата у нас е най-висока от началото на 2004 г.

1202
Безработицата у нас е най-висока от началото на 2004 г.

През февруари има допълнително влошаване на икономическата активност, като спадът на промишленото производство се ускорява до 4% на годишна база. Спад в сравнение с година по-рано са отчетени и при строителната продукция (с 8.5%), и вътрешната търговия (с 5.6%), като последното е индикатор за слабо потребление. Това се вижда от месечния анализ на Райфайзенбанк (България) ЕАД с наличните към края на април 2012 г. макроикономически данни.

Анализаторите на банката отчитат и най-високата стойност на безработицата, наблюдавана от януари 2004 г. насам – 13.5% през февруари и март, като според тях пазарът на труда остава един от най-съществените рискове пред устойчивото възстановяване на икономиката. Отбелязано е и нарастването на лошите и преструктурираните кредити до 23.4% през март, което кореспондира с влошаването на показателите на реалния сектор и заетостта.

„Нарастването на вноса през първите месеци на годината изглежда единственият показател, който не се вписва в общата картина и той би могъл да бъде тълкуван погрешно като положителен сигнал”, коментира главният икономист на банката Калоян Ганев.

„Според нашите анализи обаче този растеж се дължи, от една страна, на инерцията от възстановяването, което наблюдавахме до началото на зимата, и на известното активизиране на инфраструктурните проекти в страната през текущата година.

На това се дължи и дефицитът на текущата сметка, който отчита статистиката на БНБ. За цялата 2012 г. силен ефект върху БВП от страна на вноса не може да се очаква, тъй като не се предвижда осезаемо възстановяване на вътрешното търсене”, допълва Ганев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg