Безработицата в област Благоевград е 10.2 % за септември

694
Безработицата в област Благоевград е 10.2 % за септември

В края на септември регистрираните безработни в област Благоевград са 17 485, а равнището на безработицата е 10.2 процента. Това съобщи на пресконференция днес директорът на дирекция "Регионална служба по заетостта" в Благоевград Станислава Поповска.

Спрямо предходния месец безработните са се увеличи с около 330, каза тя. Около 41 процента от тях са освободени главно от индустриалния сектор, най-вече от преработващата промишленост и от строителството, а 39 процента от новорегистрираните безработни са освободени от сектор "Услуги".

Равнището на безработицата в област Благоевград е около 2 процента над средното за страната, което е 8.03 процента, но все още има общини, в които то е по-ниско, коментира Поповска. Това са общините Петрич /6.9 процента/, Сандански /6.7 процента/, Кресна, Гоце Делчев и Благоевград.

В бюрата по труда в областта през септември са заявени 734 работни места, като повечето от тях са на първичния пазар на труда, т. е. извън програмите и мерките, които службите по заетостта реализират, обясни Поповска. Чрез трудовото посредничество на бюрата по труда на работа са постъпили 633

души. Така за едно свободно място през месеца в областта са се конкурирали 17 безработни. В момента има заявени, но незаети 168 работни места, като от тях 23 са за висшисти, а останалите - за хора със средно и по-ниско образование съобщи ръководителят на Регионалната служба по заетостта. Около 40 процента от обявените работни места са за шивашката промишленост.

Към края на септември по различните програми и мерки, които осъществяват бюрата по труда, продължават да работят 3000 души. Те са ангажирани най-вече по програмите "От социални помощи към осигуряване на заетост", за асистенти на хора с увреждания, за помощ за пенсиониране, за заетост на хора с трайни увреждания, за майки с деца и други.

От 15 октомври по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" са разкрити за област Благоевград 286 работни места за извършване на аварийни дейности при зимни условия.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg