Безработицата в Плевен достигна рекордно ниско ниво от 15 г. насам

374
Безработицата в Плевен достигна рекордно ниско ниво от 15 г. насам

Рекордно ниско ниво в сравнение с последните 15 години, достигна безработицата в Плевен, съобщиха от местното Бюро по труда. Само за последния месец броят на регистрираните в бюрото безработни е намалял с 0.22 на сто и е достигнал 4.5 пункта спрямо икономически активното население, което е почти с 2.5 пункта по-ниско от средния показател за страната, информира БТА.

В момента около 3300 души в Плевен са регистрирани в бюрото без работа, но проблемът е, че основната част от тях нямат образование и квалификация, липсват им трудови навици или не желаят да работят, коментираха експерти по трудова заетост. С цел да се установи пряк контакт между търсещи и предлагащи работа Бюрото по труда организира във Военния клуб Общинска трудова борса на 21 май.

За участие в нея са поканени работодателите и безработните, а посредници ще бъдат специалистите от бюрото.

През последните месеци недостигът на квалифициран персонал в града се засилва, допълниха експерти. Една от причините е, че около 10-15 на сто от обявените свободни места привличат работна ръка към Черноморието с обещания за осигурени квартири и по-високи доходи.

В същото време в Плевен остават непопълнени места в търговската сфера, ресторантьорството, охранителната дейност и в други сфери. Софийски фирми, които все по-често откриват свои филиали в областния град, изпитват затруднения да си осигурят качествени офис-сътрудници и друг квалифициран персонал, твърдят от експерти по трудова заетост.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg