Безработни могат да вземат до 50 000 лв. за собствен бизнес

1041
Безработни могат да вземат до 50 000 лв. за собствен бизнес

Безработни с ясна бизнес идея могат да получат безвъзмездна помощ до 50 000 лв. за стартиране на частен бизнес по 2 европейски програми.

Първият проект е "Насърчаване на предприемачеството" и се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Право да кандидатстват имат всички безработни със средно и по-високо образование, регистрирани в бюрата по труда за по-малко от 12 месеца и без право на социално подпомагане.

Бюджетът за първия етап на проекта - проучване на нагласите на безработните за собствен бизнес по региони и обучението им, е 20 млн. лв. В рамките на 660 часа кандидат-бизнесмените ще се обучават на предприемачески, управленски и бизнес умения. Предвидено е през такова обучение да преминат до 50 000 души.

"Хората, които го преминат успешно, няма да получат пари на ръка. В тези до 50 000 лв. е включено обучението, предвижда се помощ за регистрацията на фирмата, за наемане на консултанти - счетоводител, юрист, които да им изготвят такъв бизнес план, че банките да отпуснат кредит на кандидатите. От същата сума ще се покриват и първоначални заплати на наетите работници, които също трябва да са с регистрация в бюрата по труда.

Може да се направи с част от парите козметичен ремонт на помещение или да се купи някаква необходима техника", обяснява за вестник "Сега" ръководителят на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

Подобна мярка - за стартиране на собствен бизнес, се предвижда и за съкратени от "Кремиковци". Там след съответното обучение ще се дават до 10 000 лв. безвъзмездно, но като начален капитал. "С тези пари ще може да се купува и стока", разясни разликата Стелиянова.

Тук парите се чакат от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. От него обаче се отпускат средства за обучение и преквалифициране на работници, освободени само от едно предприятие. Условието е те да са поне 500 души в рамките на 4 месеца, за да се смята, че остават без препитание заради глобализацията.

През март т.г. от "Кремиковци" са подали заявление за масово съкращаване на 1500 души, а през юли - за нови 500. "Ще използваме този фонд и занапред, особено за работниците от БДЖ", обеща министър Тотю Младенов. По този проект България очаква 3.3 млн. лв. от европейския фонд. Страната ни го съфинансира с 1.8 млн. лв. Идеята съкратени работници да се подпомагат за старт на собствен бизнес не е нова за България.

През 1998 г. съкратените от рудодобива миньори имаха право да вземат до 1 млн. стари лева за собствен бизнес. "Тогава мярката определено имаше успех. Поне тушира напрежението. Доста хора, които имаха своя земя, животни, започнаха собствен бизнес в земеделието, животновъдството, млекопроизводството", обясни тогавашният социален министър Иван Нейков пред "Сега".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg