БФС: Изискване на НЗОК принуждава аптеките да нарушават Закона за ДДС

558
БФС: Изискване на НЗОК принуждава аптеките да нарушават Закона за ДДС

Действията на НЗОК отново създават условия за хаос в лекарствоснабдяването, коментираха от Българския фармацевтичен съюз. От началото на месец май аптеките са изправени пред сериозни неясноти във връзка с отчитането на продажбите на лекарствени продукти, които се заплащат напълно или частично от касата. НЗОК е изготвила нови правила за счетоводно отчитане, които обаче противоречат на действащото законодателство.

Спорен е и въпросът дали въвеждането на тези правила от началото на месец май е легитимно, тъй като не е спазено постигнатото през месец януари споразумение между Българския фармацевтичен съюз (БФС) и НЗОК. Според него новите правила могат да бъдат въведени само и единствено след издаване на съвместни указания на МФ, НАП, НЗОК и БФС. До момента това не е направено, въпреки че Българският фармацевтичен съюз е информирал за съществуващия проблем всички заинтересовани страни.

Ако аптеките спазват новите правила на НЗОК, те реално ще са принудени да нарушават Закона за ДДС. Причината е, че касата иска при продажбата на заплащани от нея лекарства да се издава касова бележка за пълната им стойност. В момента на продажбата обаче реално заплатената в брой сума е стойността на лекарството, която се поема от пациента. Частта на НЗОК се заплаща по-късно по банков път. На практика се получава така, че според НЗОК, аптеките трябва да издават касова бележка за плащане, което нито е в брой, нито е направено в момента на продажбата. Това е в пълно противоречие със Закона за ДДС. Според него касовата бележка удостоверява получено плащане в брой, с чек, с ваучер, с банкова кредитна или дебитна карта или с други заместващи парите платежни средства.

Освен това, във връзка с новата система, НЗОК изисква от аптеките да й предоставят пълните си дневни финансови отчети. Те съдържат информация не само за продажбите по линия на Здравната каса, но и за целия им оборот. Предоставянето на тази информация застрашава търговските интереси на аптеките и създава предпоставки за корупционни практики, тъй като има опасност от нерегламентирана „търговия” с нея от страна на недобросъвестни чиновници.

Единственият начин аптеките да защитят правото си на търговска тайна ще бъде, ако инсталират втори касов апарат, чрез който да се отчитат само продажбите по линия на НЗОК. Това обаче е още една административна пречка и ненужно оскъпяване на процедурата, което не в интерес нито на фармацевтите, нито на пациентите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg