Билети за 30 и 60 минути в градския транспорт в София

823
Билети за 30 и 60 минути в градския транспорт в София

© Pixabay

Таксуването за пътуване в градския транспорт в София да бъде на време – за 30 или 60 минути.

Тези предложения Центърът за градска мобилност ще внесе в Столичния общинския съвет (СОС), съобщи шефът на дружеството Димитър Дилчев, който представи новата визия на картите за пътуване в града.

Това ще е срокът за валидиране, а превозните средства, които могат да се сменят, са неограничен брой. Решението трябва да вземе СОС, уточни Дилчев.


От днес започва безконтактното плащане с кредитна и дебитна карта в наземния градски транспорт в София. Новите пластики ще може да се зареждат директно от интернет през уеб портала на ЦГМ.

"Всеки, на когото картата му за пътуване изтича, може да я подмени с новите пластики. Старите остават валидни, не е необходимо хората да ходят и да ги сменят. Процесът на подмяна ще продължи една година. Старите карти обаче няма да може да се зареждат онлайн. При получаване на новата пластика се създава профил с телефон и имейл.

След това притежателят на картата трябва да си направи профил в системата със същия телефон и имейл, за да се регистрира. Така картата му автоматично ще бъде добавена в портфейл", обясни Дилчев и допълни, че регистрацията може да стана и обратно - първо на сайта на ЦГМ да се създаде профил, а след това в пункт на ЦГМ само да се продиктува имейл или телефон и да се взема новата карта.

Новата система ще изпраща напомнителни съобщения, че наближава времето, в което картата за пътуване изтича, посочва вестник Монитор. Всичко това е част от новата тикет система на града. Шефът на ЦГМ отчете, че от пускането на възможността да се закупи еднократен билет за пътуване онлайн са продадени 100 000 документа.

Двуетажни влакове намаляват наполовина трафика между София и ПерникПускането в движение между София и Перник на двуетажни влакове ще доведе до намаляване поне наполовина на автомобилния трафик между двата града

Дневните карти, платени онлайн, са близо 67 хиляди

За тикет системата в столицата се говори вече повече от 10 години. Поредица обжалвания на обществените поръчки обаче спъваха идеята. В края на 2018 г. най-накрая кметството сключи договор с консорциума "Си Ен Си София тикетинг систем“ на стойност 73.3 млн. лв. без ДДС. София ще плаща парите на 120 месечни вноски до ноември 2028 г.

До януари 2021 г. са платени 15.2 млн. лв. От отчета стана ясно също, че е сключено допълнително споразумение с консорциума за внедряването на тикет системата в третата линия на метрото на стойност 1.9 млн. лв. без ДДС.

Във всички превозни средства на градския транспорт вече има видеонаблюдение, като за целта са монтирани 3934 камери. Возилата разполагат и с 1108 паникбутона. Обучени са 2100 водачи за работа с новото оборудване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg