Билетите за градския транспорт - 1 лев от първи юли

745
Билетите за градския транспорт - 1 лев от първи юли

От 1 юли цената на билета за градския транспорт ще е един лев, каза столичният кмет Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Причината за повишението са увеличените цени на горивата и предстоящото увеличение на цената на електроенергията, обясни Борисов. С докладна записка до Столичния общински съвет от заместник-кмета по транспорт Велизар Стоилов и от председателя на комисията по транспорт в СОС Радослав Тошев се предлагат корекции в Наредбата за превоз на пътници и условията за пътуване с масов градски транспорт на територията на Столичната община.

Предложението е публикувано на интернет-страницата на СОС за едномесечно обществено обсъждане, каза Радослав Тошев. През това време се очакват евентуални предложения или възражения от гражданите относно предложените корекции. Те могат да бъдат подавани както през интернет, така и на адреса на СОС.

Според предложения вариант за изменение на наредбата пренасяният багаж от един пътник извън разрешения ще може да се заплаща и с допълнителен талон за пътуване, а не само с билет, както беше досега. Билетът за таксуване на нередовен пътник остава на стойност десет пъти по-висока от цената на билета за пътуване.

При отказ да се заплати глобата ще бъде съставен фиш за нередовен пътник на стойност 20 лева. Право на безплатно пътуване ще имат служителите на МВР, на специализираното звено за охрана и на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието, на Специалната куриерска служба, на ДАНС, народните представители и органите за контрол по Закона за движение по пътищата. Съгласно промените в наредбата компенсираното на картите за преференциално пътуване ще става съгласно полагащите се средства от Министерството на финансите.

Новата цена на билета за пътуване, продаван от водачите в градският транспорт ще е 1.10 лева. Комбинираният билет ще е 1.40 лева, талоните за пет пътувания - 4.25 лева,- а за десет пътувания - 7.50 лева. Еднодневната карта за всички линии от 1 юли ще е 4 лева, петдневната - 15 лева, а месечната - 50 лева.

Цената на картите за студенти, ученици, пенсионери, за учениците от домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, не променят цените си от 1 юли.

Не променят цените си и абонаментните карти за инвалиди и за възрастни граждани над 68-годишна възраст. С един лев се повишават цените на билетите за многократно пътуване за един месец за двете категории.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg