Битовите сметки в Мадрид по-евтини от София

1452
Битовите сметки в Мадрид по-евтини от София

София е трета по най-ниско ниво на месечните сметки за комунални услуги сред всички столици на държавите от ЕС. Жителите на Мадрид и Варшава обаче плащат по-малко от живеещите в София, става ясно от сайта Numbeo, сравняващ стандарта на живот в стотици градове по света.

В София средната месечна комунална сметка за апартамент от 85 кв. м, в която влизат харчовете за ток, газ, вода и такса смет, излиза 76.83 евро, т.е. 150 лв.

За същите услуги мадридчани плащат 72.76 евро, а живеещите във Варшава – 74.64 евро, сочат данните, цитирани от в. Труд. 

Сравнително ниски сметки плащат също жителите на Рига (Латвия) - 78 евро, Букурещ - 80 евро, Лисабон - 83 евро и Хелзинки - 97 евро. На фона на завишената си покупателна способност със сравнително евтини сметки могат да се похвалят също германците и французите - по 109 евро.

Българите плащат изключително скъпи мобилни услуги на фона на доходите си. У нас една минута по предплатена тарифа (без отстъпки и планове) излиза солидните 0.17 евро, т.е. 0.33 лв., което е доста висока цена на фона на европейските тарифи.

От данните излиза, че в 17 столици от ЕС мобилните услуги са по-евтини или равностойни като цена на тези в София. По-малко за GSM плащат в Берлин (0.09 евро), Братислава (0.13), Рим (0.15), Амстердам (0.16), Варшава (0.07), Стокхолм (0.08), Виена (0.13), Копенхаген (0.11), Люксембург (0.12) и т.н.

Най-евтини са мобилните разговори в Талин, Естония – 0.05 евро, най-скъпи в Малта и Гърция, където стигат съответно 0.60 евро и 0.40 евро за минута.

София обаче е втора след Букурещ по най-евтин интернет в ЕС. Достъпът до глобалната мрежа в родната столица излиза средно 9.09 евро на месец, а в Букурещ е 7.21 евро. Германците плащат по 18.20 евро на месец, а най-скъпа е услугата в Никозия, Кипър - близо 48 евро на месец.

София е най-евтината столица в ЕС по отношение на потребителските стоки, потвърждават данните. Близки до родните цени, с разлика под 10%, са стоките в Букурещ и Варшава. Любопитно е, че потребителските стоки в Берлин са едва 50% по-скъпи в сравнение с тези в София, докато с Атина разликата е 88%.

Най-скъпо в ЕС в сравнение със София е в Копенхаген, където цените са със 144% по-високи, следван от Люксембург, Лондон и Париж, където увеличението е в границите 120-130%.

Въпреки че берлинчани не плащат много повече в сравнение със софиянци, тяхната покупателна способност е по-висока от тази на българина с цели 289%.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

THINK
# 0
15:08 | 5 August 2012
"Любопитно е, че потребителските стоки в Берлин са едва 50% по-скъпи в сравнение с тези в София." - ДА МНОГО ЛЮБОПИТНО, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ВЗЕМАТ ПОНЕ 500% ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ НАС, стоките и услугите да са им само 50% по-високи от нашите. :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg