Бизнес делегация от Китай се интересува от инвестиции у нас

893
Бизнес делегация от Китай се интересува от инвестиции у нас

С 61% е нараснал българският износ за Китай през 2011 г., в сравнение с 2010 г., съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

През 2011 г. общата стойност на стокообмена между двете страни е 1.346 млрд. щатски долара, като страната ни е внесла в Китай продукти на стойност 403 млн. щатски долара.

Забелязва се трайна тенденция за нарастване на двустранния стокообмен, която продължава и през първите месеци на тази година. До края на май той е нараснал с 55%, в сравнение със същия период миналата година, и се равнява на близо 800 млн. щатски долара.

Зам.-министър Маринов подчерта, че страната ни отдава важно значение на китайските инвестиции, съобщи БГНЕС.

Пред група представители на китайски фирми той обясни, че страната ни поддържа най-ниските данъци в ЕС и работи за намаляване на административната тежест за бизнеса, за подобряване на обслужването на гражданите и инвеститорите, прилагат се и мерки за насърчаване на инвестициите.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и ръководителят на китайската делегация Лиян Гуйсюан подписаха Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Департамента по външна търговия и икономическо сътрудничество на китайската провинция Гуандун.

Бизнес делегация от китайската провинция Гуандун е на тридневно посещение в България по покана на Маринов. Делегацията е водена от Лиян Гуйсюан, съветник в Департамента за външна търговия и икономическо сътрудничество на провинция Гуандун.

На посещение в страната са представители на фирми, специализирани в производството на батерии, мотоциклети, текстил, химически продукти, производство и продажба на метали, както и от областта на туризма.

По-късно през деня делегацията ще присъства на среща с представители на Българската агенция за инвестиции, "Национална компания индустриални зони" ЕАД, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и на браншови организации.

Те ще се запознаят с възможностите да инвестират в бъдещата индустриална зона "Божурище".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg