Бизнес и президент на спешна среща за мерки в помощ на бизнеса

936
Бизнес и президент на спешна среща за мерки в помощ на бизнеса

© Pixabay

Бизнесът и президентът Румен Радев се събраха на спешна среща, за да обсъдят мерките срещу коронавируса.

"Задължително е да има комплекс от мерки, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби", настоя държавният глава в началото на срещата.

Той заяви още, че трябва да се подкрепят най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят работата и поминъка си.


"Трябва да мобилизираме максимално всички средства. Призовах правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Здравето на българските граждани и българският бизнес не могат да чакат", според президента.

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията", посочи от своя страна председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински, прогнозира той. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за хората, които са останали без работа и доходи, допълни експертът.

"Критериите са ясни - тези, на които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат конпенсирани. Тези, при които имат рязък спад на продажбите поради запушени транспортни коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви още Велев.

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойно, както и такива, които се развиват", посочи членът на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

"Това, което държавата може да направи, след като тя е най-сигурният платец, е да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радев.

Вчера КРИБ препоръча 16 мерки за облекчаване на бизнеса. Вижте ги:

Вижте 16-те мерки, които предлага КРИБ за облекчение на бизнесаСред основните предложения са промяна на сроковете за декларане, плащане и изпълнение на финансови задължения

Едно от най-важните неща, които трябва да се случат, е - ако има начин, да бъде осигурено разплащането на всички дължими плащания към строителните фирми и към всички фирми в България, зааяви Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България.

Това ще даде глътка въздух за справяне с предстоящата тежка криза у нас. Важно е след коронавируса в България да бъдат разсрочени някои плащания и и подаване на годишни декларации. Може би трябва банките да не бъдат прекалено строги при плащането на някои лихви, допълни Терзиев.

Той заяви още, че в строителния бранш няма как хората да работят от вкъщи. Ние ще направим всичко възможно да запазим техните финансови възможности, така че да преживеят тази криза.

Необходимо е съкращаване на сроковете в държавната администрация и по-бързо обслужване, според председателя на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов.

Добре ще се отрази на фирмите и едно удължаване на сроковете за изпълнение на техните задължения в тази ситуация, посочи още той. По документите, които се заверяват в рамките на търговската палата, е видно, че в момента има много сериозен застой на износа. 

Затова ние сме осигурили и ще осигуряваме обслужване, защото без документ стоките няма как да се движат. Още от 2014 г. сме сертифицирали и регистъра, и документацията, която се издава по електронен път. Надяваме се фирмите да се възползват по-ефективно от това и да не идват на място, каза Симеонов, като допълни, че независимо от това палатата ще осигури обслужване и в 28-те области на страната.

Мислим и за това фирмите да използват междувременно знанията, уменията и труда на работниците и служителите. Сега е моментът всички, които имат стоки за продан, да въведат информацията в продуктовия каталог, който е на разположение от две години, посъветва още експертът.

Това означава излизане на световните електронни пазари и възможност за компенсиране в непродължителни срокове на загубите, които ще претърпят от директната търговия, допълни Симеонов.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg