Бизнес климатът отново се влошава през март

581
Бизнес климатът отново се влошава през март

През март 2010 г. бизнес анкетите на НСИ отчитат понижение на равнището на общия показател на бизнес климата с 0.9 пункта в сравнение с февруари. С изключение на сектора на услугите, в останалите отрасли показателят регистрира намаление, като най-големият спад е в търговията на дребно. Нека припомним, че през февруари показателя остана без промяна.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" през март се понижава с 1.6 пункта в сравнение с предходния месец. Това намаление е в резултат на влошените оценки на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия. Леко повишен оптимизъм има в очакванията за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца и за производствената активност през следващите три месеца, съпроводен обаче с намерения за съкращаване на заетите в отрасъла. Бизнес анкетата отчита също известно забавяне в спада на производствената активност.

Несигурната икономическа среда е основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, посочен от около 61% от предприятията през март.

Последната анкета отчита известно повишаване на очакванията за покачване на продажните цени в промишлеността.

Строителство. Съставният показател „бизнес климат в строителството" спада с 0.4 пункта спрямо предходния месец поради понижените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. За последния месец осигуреността на производството с поръчки е влошена, а строителната активност - намалена, като прогнозите на мениджърите за строителната дейност през следващите три месеца са по-оптимистични. Последната анкета отчита известно намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията. По отношение на персонала се очаква намаление, но с по-бавно темпо в сравнение с предходните месеци.

За четвърти пореден месец финансовите проблеми са първостепенен фактор, затрудняващ все повече дейността на предприятията, като на второ място е несигурната икономическа среда, чието влияние също нараства в сравнение с предходния месец.

По отношение на продажните цени мениджърите, очакващи намаление, продължават да са повече от тези, които прогнозират увеличението им, но по-голямата част от тях (82.5%) остават на мнение, че цените ще се запазят през следващите три месеца.

Търговия на дребно. През март съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 3.2 пункта в сравнение с предходния месец поради влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите за продажбите и поръчките към доставчиците за следващите три месеца са по-песимистични.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, като през март в сравнение с февруари се засилва негативното влияние на несигурната икономическа среда.

Относно продажните цени в търговията на дребно се увеличава делът на търговските предприемачи, които очакват увеличение на цените през следващите три месеца.

Услуги. Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" нараства през март с 2.2 пункта. Това се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Настоящото търсене на услуги се оценява неблагоприятно, но очакванията за следващите три месеца са оптимистични (балансовият показател нараства с 8.1 пункта). Същевременно предприемачите очакват и увеличение на заетите в сектора през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, като тяхното негативно влияние намалява в сравнение с предходния месец.

През март преобладават очакванията за запазване на цените в сектора на услугите през следващите три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg