Бизнес климатът през февруари е с 0.9 пункта над януарските нагласи

376
Бизнес климатът през февруари е с 0.9 пункта над януарските нагласи

През февруари стопанската конюнктура в страната остава благоприятна. Общият показател на бизнес климата е с 0.9 пункта над януарското си равнище, в резултат на по-оптимистичните оценки на мениджърите в строителството, търговията и услугите, се посочва в последната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през февруари се понижава с 0.8 пункта, в сравнение с предходния месец поради по-умерените оценки и очаквания на стопанските ръководители от промишлеността за бизнес състоянието на предприятията.

Умереност има и в оценките им по отношение на производствената активност. Анкетата регистрира изместване на мненията на стопанските ръководители от “увеличена” към “непроменена” активност, което води до намаление на балансовата оценка с 8.7 пункта.

В същото време очакванията за следващите три месеца остават благоприятни, като конюнктурата по отношение на осигуреността на производството с поръчки се подобрява.
През февруари, в сравнение с януари, “недостатъчното търсене от страната” засилва своето негативно влияние и отново е на първо място сред факторите, затрудняващи дейността.

На второ място е несигурната икономическа среда, а на трето вече застава недостигът на работна сила, посочен от една пета от предприятията. Увеличение на продажните цени през следващите месеци очакват 18% от стопанските ръководители в отрасъла, което е с 6 пункта по-малко, в сравнение с предишния месец.

През февруари повишеният оптимизъм в прогнозите на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца покачва съставния показател “бизнес климат” с 4.9 пункта над равнището от януари. Същевременно и предвижданията на мениджърите за строителната активност и за заетите през предстоящите три месеца са в посока на увеличение.

Основни фактори, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като повече от една четвърт от предприемачите посочват като пречка също финансовите проблеми, цените на материалите и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени повечето строителни предприятия (65.7%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца, се посочва още в изследването на НСИ.

Стопанската конюнктура в търговията на дребно през февруари остава благоприятна. Съставният показател “бизнес климат” е с 0.4 пункта над януарското си равнище. Очакванията за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са повишени.

По отношение на факторите, ограничаващи дейността, предприятията от търговията на дребно са посочили, че намаляват проблемите, свързани с конкуренцията в бранша, но в сравнение с януари затрудненията с несигурната икономическа среда са се увеличили.
През следващите три месеца увеличение на продажните цени очакват 36.8% от търговците на дребно.

През февруари 2008 г., в сравнение с януари, съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” леко се покачва (с 0.6 пункта), което се дължи изцяло на повишения оптимизъм в очакванията за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-благоприятни са и очакванията на мениджърите по отношение на търсенето на услуги и увеличението на персонала през следващите три месеца.

Най-сериозен проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да бъде конкуренцията в бранша, посочен от над две трети от предприемачите в сектора на услугите.
Относно продажните цени анкетираните не регистрират очаквания за покачването им през следващите месеци.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg